Tinta de crestere economica: 2,5% sau 2,8%?

 

Dupa datele anuntate de Eurostat si confirmate, ulterior, de INS privind recesiunea tehnica, guvernul afirma, într-un comunicat, ca tinta de crestere economica pentru tot anul este mentinuta la 2,5%, asa cum a fost prognozata în Programul de convergenta din primavara. Însa, în ordonanta de rectificare bugetara, aprobata în urma cu doar doua saptamâni, tinta de crestere a PIB este stabilita la 2,8%.

economie pe minusÎn comunicatul remis presei imediat dupa anuntul Eurostat privind recesiunea tehnica, executivul spune ca mentine tinta de crestere a PIB de 2,5% din programul de convergenta. Documentul citat a fost facut public în aprilie si precizeaza ca „în 2014, PIB creste cu 2,5% ca urmare a contributiei pozitive atât a cererii interne, cât si a exportului net”.

În urma cu doar doua saptamâni, însa, odata cu rectificarea bugetara, guvernul arata, în ordonanta de urgenta de aprobare, ca modificarea veniturilor, respectiv a cheltuielilor bugetului s-a facut luând în considerare „cresterea economica de 2,8% fata de 2,2% avuta în vedere la elaborarea legii bugetului ”(în toamna anului trecut n.r.).

În raportul privind situatia economica si bugetara la 6 luni, publicat odata cu rectificarea, se arata ca „rezultatele economice de pâna în prezent argumenteaza posibilitatea realizarii unei cresteri economice de cel putin 2,8% fata de 2,2% cât se estima la elaborarea bugetului de stat”.

Imediat dupa anuntarea rezultatelor referitoare la PIB din primul semestru, ministrul pentru buget, Liviu Voinea declara “tinta pentru tot anul este o crestere economica de 2,8%. Noi avem o crestere de 2,4% pe brut si de 2,6% ajustat, la primul semestru, chiar usor mai mare decât cea de anul trecut, pe primul semestru, iar anul trecut s-a încheiat cu o crestere economica de 3,5%. Suntem în grafic pentru o crestere de 2,8% în 2014, pe care este construit bugetul”.

Datorita cresterii economice de 2,8%, în loc de 2,2%, PIB ar urma sa fie în 2014 de 662,3 miliarde lei, în loc de 658,6 miliarde lei. In aceste conditii, prin rectificare, deficitul bugetar a fost majorat cu 270 milioane lei desi procentual a ramas la acelasi nivel.

Eurostat a anuntat în urma cu o saptamâna ca economia României a scazut cu 1% în al doilea trimestru din 2014 fata de primul trimestru al anului. Biroul European a comunicat si date noi privind cresterea din primul trimestru care a fost revizuita în jos, de la 0,2% la -0,2% fata de ultimul trimestru din 2013. Doua trimestre consecutive de scadere înseamna recesiune tehnica. Datele au luat prin suprindere, mai ales ca INS nu anuntase ca a revizuit PIB în jos pentru primul trimestru. Guvernul a încercat sa contracareze reactia publica negativa, anuntând ca tinta pentru 2014, de 2,5%, va fi realizata. Comunicatul guvernului face trimitere, însa, la programul de convergenta, desi rectificarea bugetara facuta ulterior a avansat o crestere de 2,8%. capital.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie