Statul vrea parte din averea lui Dinu Patriciu

 

Averea lui Dinu Patriciu este disputata de mostenitorii legali, dar si de stat, care vrea sa recupereze, în dosarul Rompetrol, o creanta de 85 de milioane de dolari. O alta necunoscuta este dimensiunea reala a averii sale.

Dinu Patriciu 2Dinu Patriciu a lasat în urma o avere uriasa, pentru care se vor lupta sotia de care n-a mai apucat sa divorteze, fetele sale, dar si femeia care i-a stat alaturi în ultimii ani.

Dinu Patriciu a fost casatorit de doua ori, având copii doar din primul mariaj: Ana (31 de ani) si Maria (26 de ani). Cea de-a doua sotie are si ea un fiu dintr-o casatorie anterioara, Andrei Stefan (36 de ani), dar care însa nu are drept de mostenire.

Potrivit Noului Cod Civil, sotia lui Dinu Patriciu ar primi o patrime din avere, restul urmând sa se împarta în mod egal între cele doua fiice.

În cazul unui testament valid, însa, averea se va împarti în functie de dorinta omului de afaceri. Deocamdata nu se stie cu certitudine de existenta unui astfel de document. În 2012, pe când se afla înca în asteptarea unui transplant de ficat, acesta a spus ca si-a scris testamentul.

Proces de divort cu scandal

Apropiatii spun ca omul de afaceri s-a gândit sa-si lase averea prin testament din pricina divortului prin care trecea. Patriciu s-a luptat mult timp cu sotia sa, Dana, pentru averea estimata, la momentul respectiv, la 2,3 miliarde de euro.

În decembrie 2012, Dana Patriciu a intentat proces de separare a patrimoniului, sustinând ca, pe fondul unei relatii extraconjugale si a starii de sanatate precare, sotul sau a înstrainat anumite bunuri comune. Dinu Patriciu a raspuns intentând proces de divort. Odata cu moartea magnatului, procesul de divort si de partaj au ramas fara obiect si înceteaza, sustin specialistii în drept.

Nu doar familia lui Dinu Patriciu revendica averea omului de afaceri, ci si statul. Înainte sa moara, Patriciu era judecat într-un dosar în care procurorii îl acuzau ca si-a însusit ilegal „creanta Libia“. Mai exact, în perioada septembrie 1999 – noiembrie 2001, acesta ar fi încasat ilegal suma de 85 de milioane de dolari, sume investite în Libia de catre regimul Ceausescu si, deci, cuvenite bugetului statului, spun procurorii.

Enigma averii lui Dinu Patriciu

Averea exacta a lui Dinu Patriciu nu se cunoaste, dar, potrivit editiei din 2013 a topului „Forbes 500 Miliardari“, omul de afaceri avea o avere estimata la 250 de milioane de dolari.

Principalele sale investitii sunt adunate în grupul DP Holding, înregistrat în Olanda. Acesta detine în portofoliu o serie de mari proiecte imobiliare, evaluate la un miliard de euro, principalele investitii fiind realizate în Germania, Suedia si România. De asemenea, el a cumparat în 2009 o banca din Georgia, împreuna cu fostul premier georgian Vladimir Gurgenidze.

Marexin este o alta companie în care Dinu Patriciu si-a pus mari sperante. Compania explora în Marea Neagra dupa namol sapropelic. De asemenea, holdingul sau detinea o serie de fabrici de turbine eoliene si panouri solare în Olanda si Marea Britanie. Patriciu a devenit miliardar dupa ce a vândut în 2007 grupul Rompetrol catre compania kazaha de stat KazMunaiGaz. Grupul Rompetrol a fost evaluat atunci la 3,6 miliarde de dolari. Sorin Ghica, Daniel Ionascu Adina Vlad, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie