Asociatia Romana a Consumatorilor de Utilitati va da in judecata ANRE pentru a obtine reducerea pretului la gaze naturale cu 20-30%

 

Asociatia Româna a Consumatorilor de Utilitati (ARCU) va da în judecata Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru a obtine în instanta reducerea pretului la gaze naturale cu 20-30%, a declarat, pentru „Adevarul“, Cristina Toderas, presedintele organizatiei.

ANRE„În septembrie vom demara o actiune colectiva. Guvernul a decis în 2012 liberalizarea preturilor la productia interna de gaze, dar aceasta nu este altceva decât o crestere de pret reglementat. Autoritatile au început liberalizarea fara sa existe o piata a gazelor, asa cum avem în cazul electricitatii, iar primele tranzactii s-au facut abia lunile trecute si doar în cantitati mici. Concomitent, liberalizarea a început fara sa existe o obligatie a producatorilor si furnizorilor de gaze de a tranzactiona transparent si nediscriminatoriu pe vreo bursa de gaze“, a afirmat ea.

Toderas, expert care a lucrat anterior chiar în cadrul ANRE, acuza ca nivelurile stabilite în anul 2012 pentru liberalizarea gazelor au fost alese în mod arbitrar, fiind, de fapt, o aliniere la preturile de import, care erau oricum mai mari decât media europeana. Comisia Europeana (CE) si Fondul Monetar International (FMI) au cerut României liberalizarea preturilor la gaze înca din timpul Guvernului Boc, însa autoritatile române au fost acelea care au ales modul în care se face aceasta dereglementare. Daca în cazul electricitatii, liberalizarea înseamna cresterea etapizata, pâna la nivelul de 100%, a ponderii energiei electrice achizitionate de pe bursa, în cazul gazelor sunt prevazute doar cresteri de pret.

Cum arata calendarele de liberalizare

Pentru companii fusese stabilita în calendarul de liberalizare luna octombrie 2014 drept termen final pentru atingerea nivelului maxim de 119 lei/MWh, dar scrisorile de intentie agreate cu FMI prevedeau expres posibilitatea de prelungire cu un an a perioadei, pâna în 2015. Între timp, Guvernul a constatat ca pretul actual, de 89 de lei/MWh, se afla la acelasi nivel cu cel de pe bursele europene, asa ca a hotarât înghetarea nivelului.

Pentru populatie, nivelul de 119 lei/MWh este programat sa fie atins în 2018, dar, în ritmul actual, nivelul de 89 de lei/MWh, la care se tranzactioneaza gazele pe pietele europene, va fi atins la finele anului 2016 – începutul lui 2017, cu doi ani mai devreme decât se prevede. Nu se cunoaste ce se va întâmpla cu pretul „liberalizat“ iarna, atunci când cotatiile cresc la nivel european, sau în cazul unei crize a gazelor din cauza conflictului din Ucraina. ANRE nu a raspuns solicitarii „Adevarul“.

„Calendarul actual de liberalizare a fost stabilit prin negociere cu reprezentantii institutiilor financiare internationale, dupa elaborarea unui studiu de catre ANRE împreuna cu o firma de consultanta. Având în vedere conditiile actuale de piata, la propunerea ANRE, Guvernul a amânat trecerea la pragul de 119 lei pe MWh, considerându-l nejustificat“, au declarat pentru „Adevarul“ reprezentantii Departamentului pentru Energie.

Citeste mai departe pe adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie