Terenul agricol – Investitia anului 2014
Investitia în pamânt este vazuta ca o afacere foarte buna si de viitor. Un lucru foarte clar este acela ca agricultura româneasca, în viitor, va beneficia tot mai mult de o atentie sporita, si totodata, de investitii.
Presedintele Federatiei Agricultorilor – „Fermierul”, Ginu Toma, spune ca pamântul poate fi considerat investitia anului 2014, o investitie de viitor, cel putin în urmatorii cinci ani.
„Pamântul poate fi considerat investitia anului 2014, o investitie de viitor. De acum cel putin 5 ani este o investitie sigura. Cel putin 5 ani de acum preturile vor creste. În ceea ce priveste liberalizarea pietei funciare, nu am asistat asa cum se spunea în piata la acea invazie de investitori straini pentru ca s-a adoptat legea pentru vânzarea terenurilor care i-a oprit. S-au pus niste conditii normale, asa cum se impune si în Vest. De exemplu în Germania poti sa cumperi teren daca dupa 15 ani ai cultivat acel teren. As da teren doar celor care lucreaza terenul si nu celor care vor sa speculeze. De asemenea, odata cu liberalizarea pietei funciare în unele zone pretul terenurilor a crescut cu aproape 50%”, a declarat, pentru Curierul National, Ginu Toma.
Întrebat daca aceasta crestere a preturilor la terenuri se datoreaza faptului ca se anticipa venirea investitorilor straini de la 1 ianuarie 2014 iar cei care detineau deja pamânt au zis sa profite de aceasta situatie, Ginu Toma a afirmat ca ar putea fi o cauza ca urmare a cresterii ofertei. „Probabil ca a crescut si oferta. Deci cei care au vrut sa cumpere au oferit mai mult. Având în vedere si concurenta se poate spune cam asa”, a precizat Toma.
Analistul economic Mircea Cosea spune ca un lucru foarte clar este acela ca investitia în pamânt este una foarte buna si de viitor. „Investitia în pamânt este o investitie foarte buna si de viitor. România oricât s-ar îneca ea în politica, pentru ca noi ne înecam într-un lac politic, nu putem sa iesim la mal. Oricât apasa politica aceasta de fiecare zi încet, încet în România se va crea un curent de oameni si exista un curent de oameni tineri între 35 si 40 de ani care sunt în economie sau în mediul de afaceri si care vor împinge spre acesti factori de avantaj comparativi de afaceri bune. O afacere buna este pamântul, agricultura în viitor în România va beneficia din ce în ce mai mult de atentie si de investitie, asta în mod sigur si vor începe sa se dezvolte deocamdata dupa parerea mea industriile de prelucrare. Deci asta este o afacere buna, în mod sigur este o afacere buna”, a explicat, pentru Curierul National, Mircea Cosea.
Citeste articolul integral pe curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!