Romania este in recesiune tehnica si nu in recesiune economica
In spatiul public, in urma publicarii rezultatelor privind evolutia PIB circula ideea ca suntem in recesiune ca urmare a faptului ca sunt doua trimestre consecutive de scadere, cu toate ca PIB-ul a crescut in termeni reali cu 2,4% pe primul semestru. In urma inregistrarii acestor rezultate se poate spune ca suntem in recesiune tehnica dar nu suntem in recesiune economica. Care este diferenta dintre cele doua tipuri de recesiuni?
Termenul de recesiune tehnica a aparut prima data in anul 1967, fiind introdus de economistul american Art Okun, intr-un moment oarecum asemanator cu cel azi, si anume in timpul unui an electoral. Okun era consilierul economic al presedintelui Johnson care candida pentru un nou mandat si care se confrunta cu zvonul ca recesiunea ar putea aparea in anul respectiv, ceea ce ar fi afectat imaginea presedintelui. Astfel, Okun a incercat sa gaseasca o solutie prin care sa demonstreze ca nu este recesiune si a creat dimensiunea tehnica a acesteia. Definitia data de Okun pentru recesiunea tehnica consta in scaderea PIB in doua trimestre consecutive. In literatura de specialitate nu exista o fundamentare stiintifica a acestei definitii si nici nu a fost validata intotdeauna de realitate. De exemplu, recesiunea din SUA din 2001 nu a surprins doua trimestre consecutive de scadere a PIB. De asemenea, poate exista situatia in care trimestrele 3 si 4 consemneaza o scadere a PIB-ului iar pe tot anul PIB-ul creste. Deci, la sfarsitul anului, conform definitiei lui Okun, putem spune ca este o stare de recesiune tehnica desi PIB pe tot anul a inregistrat o crestere si nu valideaza starea de recesiune economica.
Conform Biroului National de Cercetare Economica (NBER) din SUA, recesiunea economica reprezinta un declin semnificativ al activitatii la nivel national, care dureaza mai mult de cateva luni si poate fi pusa in evidenta prin scaderea PIB-ului, a veniturilor reale ale populatiei, a numarului de angajati din economie, a productiei industriale si a vanzarilor cu amanuntul. De asemenea, NBER arata in mod expres ca nu defineste recesiunea in termeni de reducere a PIB-ului real in doua trimestre consecutive. Deci, conceptul de recesiune economica este mult mai larg decat cel de recesiune tehnica, nu se limiteaza doar la evolutia a doua trimestre a PIB-lui ci ia in considerare si alte variabile macroeconomice (productia industriala, vanzarile cu amanuntul, somajul etc.).
Recesiunea tehnica poate pune in evidenta o scadere conjuncturala a PIB-ului, poate fi un semnal de reducere a ritmului de crestere a PIB-ului sau poate fi chiar un semnal de aparitie a recesiunii economice. Recesiunea tehnica nu implica insa in mod automat recesiunea economica.
Este sau nu este acum recesiune in Romania? Raspunsul este ca nu. De ce?
In primul rand, pentru ca nu se intrunesc conditiile din definitia recesiunii data de NBER. Astfel, in primele sase luni PIB-ul a inregistrat o crestere de 2,4% fata de aceeasi perioada a anului anterior. De asemenea, in primul semestru al anului 2014 fata de primul semestru al anului 2013 productia industriala a crescut cu aproximativ 9%, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut cu aproximativ 8,6% iar castigul salarial net real a crescut cu 3,8%. Un alt indicator important luat in considerare este numarul mediu de salariati care a crescut in primele cinci luni al anului 2014 cu 0,8% fata de aceeasi perioada a anului anterior.
Citeste mai departe pe zf.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!