Constantin Nita a afirmat ca economia Romaniei se afla pe un trend pozitiv

 

Ministrul Economiei, Constantin Nita, afirma, într-o declaratie de presa, ca economia „se afla pe un trend pozitiv”, chiar daca a înregistrat doua trimestre de scadere a Produsului Intern Brut (PIB).

constantin nita„Primul aspect care trebuie evidentiat în legatura cu noile date privind PIB publicate de Institutul National de Statistica (INS) este ca desi economia României a înregistrat doua trimestre consecutive de avans negativ al PIB-ului, la nivelul întregii perioade analizate ea se afla pe un trend pozitiv cu o crestere economica ajustata sezonier de 2,6% fata de primul semestru al anului trecut. Din acest punct de vedere, semnalul dat de definitia tehnica a recesiunii economice, de doua trimestre consecutive de scadere economica, nu trebuie sa estompeze avansul economic semestrial consolidat de 2,6%”, spune Nita.

Mai mult, spune ministrul Economiei, avansul PIB din primul semestru este sustinut si de anumiti indicatori cheie ai economiei precum exporturile, productia industriala si comertul cu amanuntul.

România a reintrat în recesiune tehnica, având doua trimestre consecutive de contractie a PIB, cu cea mai mare scadere economica din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat, care releva modificarea evolutiei pentru trimestrul I, de la +0,2% la -0,2%.

INS a anuntat saptamâna trecuta ca PIB în trimestrul al doilea a fost, în termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul I 2014 (date ajustate sezonier) si ca fata de acelasi trimestru de anul trecut a înregistrat o crestere cu 1,2% pe seria bruta si cu 1,4% pe seria ajustata sezonier.

Totodata, INS a mai anuntat ca în primul semestru al acestui an PIB a crescut, comparativ perioada similara a anului trecut, cu 2,4%, pe seria bruta si cu 2,6% pe seria ajustata sezonier.

„În pofida avansului economic semestrial consolidat de 2,6%, nu trebuie ignorat însa nici semnalul de încetinire a economiei românesti înregistrat în trimestrul doi al acestui an care, desi s-a mentinut pe plus, cu o crestere ajustata sezonier de 1,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a scazut totusi cu 1% fata de primul trimestru. Aici, referinta foarte ridicata din primul trimestru, când avansul PIB-ului de 3,8% a înregistrat cel mai mare progres din Uniunea Europeana si rezultatele modeste consemnate de cea mai mare parte a economiilor europene în trimestrul doi, pot explica în mare masura aceasta încetinire a economiei românesti din ultimele trei luni”, a mai spus Nita. Carol Dan, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie