Intalnire intre ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu si omologul sau chinez

 

Ministrul delegat pentru Învatamânt Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, s-a întâlnit cu o delegatie oficiala a Comitetului National al Conferintei Consultative Politice a Poporului Chinez, condusa de Wan Gang, ministrul Stiintei si Tehnologiei al Republicii Populare Chineze si presedintele partidului Zhi Gong, informeaza un comunicat al Ministerului Educatiei Nationale (MEN) transmis AGERPRES.

mihnea costoiuLa întâlnirea care a avut joi a participat, din partea partii chineze, ambasadoarea Republicii Populare Chineze în România, Huo Yuzhen.

Ministrul Wan Gang a subliniat ca exista interes din partea Chinei pentru dezvoltarea relatiilor de cooperare bilaterala, în special în domeniul agriculturii, dar ca exista si posibilitati de colaborare în domeniul energiei, geologiei, speologiei si cercetarii aerospatiale. Acesta a mai declarat ca România reprezinta o baza solida în cercetarea mondiala si si-a exprimat aprecierea pentru proiectele ELI-NP si proiectul Dunare — Delta Dunarii — Marea Neagra. Wan Gang a lansat, totodata, o invitatie partii române pentru a efectua o vizita în toamna acestui an, în vederea continuarii discutiilor privind demararea unor initiative punctuale de cooperare în domeniul stiintific.

Ministrul Mihnea Costoiu a apreciat importanta vizitei întreprinse de delegatia chineza si si-a exprimat satisfactia fata de modul în care aceasta întâlnire va contribui la strângerea si dezvoltarea relatiilor dintre cele doua state. „Relatiile dintre România si China au o lunga traditie si suntem încântati sa putem astazi sa facem un pas decisiv catre întarirea cooperarii si legaturilor stiintifice dintre tarile noastre. Suntem extrem de deschisi la oportunitatile de colaborare dintre România si China în domeniul învatamântului superior si al cercetarii stiintifice”, a declarat Mihnea Costoiu.

Ministrul român a adaugat ca „România depune eforturi active de a deveni unul dintre cele mai importante puncte de intrare pentru China în Europa, prin portul Constanta”. „Tara noastra are o politica ferma de încurajare a investitiilor straine, iar resursele umane si climatul economic atractiv sunt atu-uri care sunt luate în calcul de investitorii straini”, a adaugat acesta.

La întrevederea desfasurata la sediul Ministerului Educatiei Nationale, România a fost reprezentata si de Gigel Paraschiv — Secretar de Stat pentru Învatamânt Superior, Tudor Prisecaru — Secretar de Stat pentru Cercetare Stiintifica, Victor Zamfir — director general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”, Sorin Câmpeanu — presedintele Colegiului National al Rectorilor si rector al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, Gheorghe Oaie — director general al Institutului National de Cercetare — Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina, Catalin Nae — directorul general al Institutului National pentru Cercetare si Dezvoltare Aerospatiala „Elie Carafoli”, Ion Pirna — director general al Institutului National de Cercetare — Dezvoltare pentru Masini si Instalatii destinate Agriculturii si Industriei alimentare si Wilhelm Kappel — director general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrica.(AS — autor: Oana Ghita, editor: Mihai Simionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie