Cum ii va ajuta pe romani cresterea salariilor din Germania ceruta de Bruxelles?

 

Bruxelles-ul considera „indispensabila” o crestere a salariilor în Germania, pentru ca aceasta tara sa poata sa-si ajute vecinii europeni ramasi în urma, a declarat sâmbata comisarul european însarcinat cu Afacerile Sociale Laszlo Andor.

crestere salariala„Ar fi foarte important ca Germania sa-si multiplice investitiile publice, sa-si stimuleze cererea si sa reduca excedentele comerciale excesive, care le fac rau vecinilor sai europeni. În vederea atingerii acestui obiectiv, o schimbare a politicii salariale este indispensabila din punctul de vedere al Comisiei”, a declarat ungurul, însarcinat cu locurile de munca si Afacerile Sociale la Bruxelles, într-un interviu acordat publicatiei germane Die Welt care urmeaza sa fie publicat duminica.

„Cresterea salariilor a ramas în urma fata de evolutia productivitatii” în ultimii peste zece, în Germania, a criticat comisarul european în paginile ziarului conservator.

„Ar fi preferabil ca salariile sa creasca odata cu productivitatea”, a subliniat el.

Dezbaterea pe tema unei cresteri a salariilor a reaparut recent în Germania. Presedintele Bundesbank Jens Weidmann a apreciat ca salariile au o marja de crestere de 3% în aceasta tara în care, în unele locuri „ne aflam aproape într-o situatie de ocupare completa a locurilor de munca”.

Germania a aplicat o politica de scadere a salariilor timp de mai multi ani, un factor determinant în competitivitatea companiilor sale.

Într-o zona euro care se afla în continuare într-un marasm economic, unor europeni le-a venit ideea ca o mica stimulare a salariilor germane ar fi benfica tuturor, corectând astfel diferenta de competitivitate si stimulând totodata puterea de cumparare a gospodariilor din cea mai mare piata a zonei.

Franta este obisnuita unor îndemnuri în acest sens, ultimul fiind lansat de catre presedintele François Hollande. Aceasta retorica are sustinatori si în Germania, mai ales în rândul social-democratilor, care sunt initiatorii legii cu privire la acordarea salariului minim ce urmeaza sa intre în vigoare la 1 ianuarie 2015.

Însa încetinirea înregistrata de catre economia germana în trimestrul al doilea domoleste aceste pretentii privind acordarea unor cresteri salariale. Cresterea economica a tarii a înregistrat un recul de 0,2% în perioada aprilie-iunie.

În acest context, patronatul german a avertizat deja ca negocierile salariale la nivel sectorial prevazute în lunile urmatoare „vor fi dificile”. Valentin Vidu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie