Serviciile IT aduc mai multi bani decat turismul

 

Anul trecut, programatorii si-au vândut munca în strainatate pentru aproape 1 miliard si jumatate de euro. Asta înseamna în jur de 15 la suta din totalul exporturilor de servicii. Si ca sa va faceti o idee, turismul abia misca în economie 1,2 miliarde de euro. Iar cresterea sectorului IT ar fi si mai mare, spun specialistii în domeniu, daca firmele ar gasi mai usor programatori.

laptopuri si mainiBogdan lucreaza de sase ani pentru una dintre cele mai mari firme de IT din România. A început ca administrator de retele, apoi s-a specializat în analizarea virusilor informatici.

„Am prins începutul internetului în România, primele conexiuni au fost prin anii 2000, am început sa învat mai multe despre calculatoare, despre cum functioneaza si fascinatia a ramas”, spune Bogdan Botezatu, specialist IT.

Compania pentru care lucreaza Bogdan are afaceri de peste 35 de milioane de euro. Aproape toti banii, mai precis 98 la suta, vin din exporturi.

„Tarile principale care ne intereseaza în momentul de fata sunt America de Nord, Canada, Franta, Spania”, spune Catalin Cosoi, director în cadrul unei companii de IT.

Cererea tot mai mare din strainatate a fost un scut împotriva crizei pentru cele mai multe firme de IT autohtone. În prezent, în tara sunt circa 30.000 de softisti care dezvolta tot soiul de produse, de la site-uri web pâna la antivirusi si aplicatii pentru telefoanele mobile.

„Este o competitie acerba în sectorul acesta, unul dintre cele mai importante elemente de diferentiere îl reprezinta costul fortei de munca”, afirma Andreea Paun, specialist în resurse umane.

Tinerii din sectorul IT sunt tentati sa plece în strainatate, unde primesc salarii de peste trei ori mai mari decât în România. În tara, un începator primeste 500 de euro, în timp ce un specialist poate ajunge la peste 2.500 de euro. În aceasta situatie nu sunt mai mult de 10 la suta, asa ca e de înteles ca cei mai buni aleg sa emigreze.

„Majoritatea companiilor mari, gen Facebook, Microsoft, Google au foarte multi angajati români”, adauga Catalin Cosoi.

Anul trecut, firmele de IT au exportat servicii de 1,4 miliarde de euro, cu 20% mai mult fata de 2012. IT-ul se afla pe locul al doilea în topul exporturilor de servicii. Transporturile conduc clasamentul, cu o valoare de 3,6 miliarde de euro. Sectorul IT ar putea fi putut avea o evolutie si mai buna, dar pentru asta are nevoie de mai multi specialisti.

„Somajul în industria noastra este zero. Companiile angajeaza pe toti cei care au calificare în domeniu, pentru ca este nevoie”, sustine Valerica Dragomir, director executiv Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii.

În România sunt circa 64.000 de specialisti în domeniul tehnologiei, potrivit unei firme de cercetare, ceea ce înseama cei mai multi programatori, raportat la populatie, din Uniunea Europeana. digi24.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie