Analistii sustin ca recesiunea economica in care a intrat Romania poate fi combatuta printr-o reducere agresiva a fiscalitatii

 

Recesiunea economica în care a intrat România poate fi combatuta printr-o reducere agresiva a fiscalitatii, spune economistul Florin Cîtu. Fara scaderea taxelor, România nu va încheia oricum anul în recesiune, dar va înregistra ocrestere economica mediocra, sub prognozele guvernului.

calculator si pixDatele comunicate de Institutul National de Statistica catre Eurostat arata ca economia României a intrat în recesiune tehnica, dupa doua scaderi trimestriale consecutive. Economia a scazut cu 0,2% în trimestrul 1 din 2014 fata de T4 2013, în loc de o crestere de 0,2% anuntata anterior, în timp ce în T2 2014 fata de T1 2014 scaderea a fost de 1%. Potrivit definitiei UE, contractia produsului intern brut timp de doua trimestre consecutive înseamna recesiune.

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget si viitor membru în CA al BNR, spune ca nu e recesiune, pentru ca exista o marja de eroare a INS de 0,3% în care s-ar putea afla datele recalculate de pe primul trimestru, desi acestea au fost deja rectificate negativ.

„Nu este recesiune, pentru ca nu sunt îndeplinite conditiile pentru a fi în recesiune. Are crestere anualizata. Trebuie sa aiba si scadere de PIB anualizata. Adica vorbim de a treia revizuire pe trecut a T1 care se poate revizui din nou, pentru ca este o tehnicalitate, niste medii mobile ale INS, este în interiorul marjei de eroare de 0,3. Se poate revizui la fiecare trimestru, pe masura ce apar noi date pe fiecare trimestru, se revizuiesc si datele pe trimestrele precedente. Nu trebuie sa ne uitam la datele trimestru cu trimestru, trebuie sa ne uitam la cifra anualizata. Cifra anualizata e 2,6. Nu poti sa compari mere cu pere, compari T2 din 2014, de exemplu, cu T2 din 2013. Avem cresterea productiei industriale 8%, cresterea consumului populatiei tot cu aproximativ 8%, avem o scadere pe agricultura si una temporara pe constructii”, a declarat Voinea la Digi24.

Acesta admite ca este o încetinire a ritmului de crestere, dar ca s-au luat masuri pozitive, printre care se numara scutirea de impozit pe profitul reinvestit si cresterea salariului minim – desi despre masura din urma economistii au pareri împartite. Potrivit lui Voinea, cresterea economica ar urma sa fie de 2,8% la finele anului, în linie cu prognoza guvernului.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie