Romanii din judetele Harghita, Covasna si Mures cer autoritatilor centrale sa-si exprime „explicit si fara echivoc” opiniile despre autonomia teritoriala

 

Participantii la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului cer autoritatilor centrale sa-si exprime „explicit si fara echivoc” opiniile despre implicatiile proiectelor privind autonomia teritoriala pe criterii etnice a asa-zisului Tinut Secuiesc asupra românilor din Harghita, Covasna si Mures.

miting autonomie tinut secuiescJoi, în urma dezbaterilor privind implicatiile proiectelor privind autonomia teritoriala pe criterii etnice a asa-zisului Tinut Secuiesc auspra românilor din judetele Harghita, Covasna si Mures, participantii la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului au adoptat si lansat „Apelul” catre Parlamentul, Guvernul si presedintele României.

În primul din cele trei puncte ale documentului, acestia solicita partidelor politice si candidatilor la Presedentie sa-si exprime „explicit si fara echivoc” pozitia fata de „proiectul autonomiei teritoriale pe criteriu etnic a asa-zisului Tinut Secuiesc si fata de toate proiectele de legi care aduc atingere valorilor aparate de articolul 1 din Constitutia României si fata de identitatea românilor din Harghita, Covasna si Mures”.

De asemenea, au cerut „descurajarea cu fermitate” a organizatiilor si manifestarilor extremiste, „în special a celor exportate pe axa Budapesta – Moscova”.

Cel de-al treilea punct al Apelului vizeaza finantarea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mures dupa aceleasi criterii si direct proportional cu suma alocata de Guvernul României Fundatiei „Comunitas a maghiarilor din România”.

Directorul Centrului European de Studii Covasna – Harghita, Ioan Lacatusu, a afirmat ca exista mai multe modalitati de discriminare a românilor din cele doua judete si din Mures, precizând ca exista peste zece hotarâri ale CNCD care au constatat discriminarea colectiva a românilor si ca practica de a conditiona angajarile de cunoasterea limbii maghiare continua, extinzându-se si la mediul privat.

Lacatusu a mentionat, totodata, ca cei aproape 400.000 de români din Harghita, Covasna si Mures „nu agreeaza niciun fel de autonomie pe criterii entice”.

„Orice forma de autonomie pe criterii etnice va conduce inevitabil la discriminarea si marginalizarea românilor din Harghita, Covasna si Mures si se va repercurta negativ si asupra populatiei maghiare”, a declarat acesta.

Apelul catre principalele institutii decidente din România a fost redactat dupa dezbaterile privind „Autonomia teritoriala pe criterii etnice a asa­-zisului Tinut Secuiesc­ forma actualizata a experimentului stalinist al Regiunii Autonome Maghiare”, la care a participat si ministrul de Externe, Titus Corlatean.

La lucrarile Universitatii de vara de la Izvoru Muresului participa aproximativ o suta de persoane, între care parlamentari de pe cele doua maluri ale Prutului, ministri, jurnalisti, cursanti din tara si din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Albania, Macedonia, precum si conferentiari din Cluj, Bucuresti, Iasi, Italia si Germania, tineri studenti, masteranzi si doctoranzi cu preocupari privind promovarea valorilor nationale, convietuirea interetnica si afirmarea identitatii cultrale, lingvistice si confesionale în medii multietnice. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie