Legumicultorii romani vor primi despagubiri de la CE pentru pagubele suferite in urma embargoului impus de Federatia Rusa la importurile de produse alimentare din UE
Legumicultorii români vor primi despagubiri de la Comisia Europeana pentru pagubele suferite în urma embargoului impus de Federatia Rusa la importurile de produse alimentare din Uniunea Europeana, evaluarile actuale privind pagubele fiind de 10 milioane de euro pentru 22.000 de tone de legume aflate pe stoc, a declarat, joi, Achim Irimescu, reprezentantul Delegatiei României pe lânga Comisia Europeana, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
‘Sectorul de legume si fructe din România este singurul sector afectat de embargoul Federatiei Ruse. Pâna în prezent, pagubele sunt estimate la circa 10 milioane de euro pentru 22.000 tone de legume, respectiv castraveti, rosii, care sunt deocamdata pe stoc pentru ca producatorii nu mai gasesc piata de desfacere. De asemenea, preturile s-au redus cu circa 16 eurocenti pe kilogram’, a precizat Achim Irimescu, la finalul reuniunii la nivel de experti desfasurata joi la Bruxelles.
Acesta a subliniat ca România a cerut Comisiei Europene aplicarea unei masuri de criza în conditiile în care prin Politica Agricola Comuna (PAC) exista un instrument de interventie, Fondul de Criza, care dispune de 433 de milioane de euro pentru sprijinirea producatorilor europeni.
‘România a cerut sa se aplice aceleasi masuri ca în 2011, când a fost criza castravetilor cu E-coli. Comisia va face evaluari si va comunica oficial saptamâna viitoare masurile propuse, dupa care, în circa doua saptamâni, va adopta un regulament. Probabil, masura se va aplica si retroactiv pentru cine poate sa justifice, adica înainte de data adoptarii regulamentului si nu doar pentru membrii organizatiilor de producatori ci si pentru ceilalti producatori. Dupa ce se adopta regulamentul trebuie comunicate datele Comisiei si pe baza lor se stabileste modul si valoarea despagubirilor. Pe data de 5 septembrie va mai fi un Consiliu de Ministri’, a precizat Irimescu.
Reprezentantul Delegatiei României pe lânga Comisia Europeana a mai spus ca masura de sprijin pe care o va adopta CE va fi, în mod sigur, sub forma de retragere si promovare asa cum s-a decis recent pentru piersici si nectarine, ceea ce înseamna ca legumele vor fi distribuite gratuit la cantine si spitale, etc.
Discutiile în cadrul reuniunii au vizat si celelalte sectoare afectate, produsele lactate si cele din carne, unde producatorii români au anuntat ca preturile s-au redus cu 10% la carnea de pasare si de porc.
‘În acest sector nu avem un impact direct. Anul trecut am avut exporturi de numai 41 de milioane de euro în Federatia Rusa, dar numai pe produse vegetale pentru ca nu am exportat produse animale. Reducerea preturilor este de 10% în sectorul de produse animale, însa la fructe si legume au fost reduceri de preturi si cu 60%’, a adaugat Achim Irimescu.
Cele mai afectate tari de embargoul Federatiei Ruse, pe total produse agroalimentare, sunt Lituania cu 900.000 de tone de produse, Polonia – 800.000 de tone, fiind urmate de Germania, Olanda, Danemarca, Spania si Finlanda. Numai pe fructe, cele mai afectate tari sunt Polonia, Lituania, Spania, Belgia si Grecia, iar la legume Lituania si Polonia.
Reprezentantul României a subliniat ca în cadrul reuniunii de experti au participat toate tarile membre si directorul general al DG Agri. Statele membre au fost chestionate despre impactul asupra sectoarelor din domeniul agroalimentar, produsele afectate, evolutia preturilor, impactul general, daca sunt organizatii de producatori care au mecanisme de interventie pentru criza si propunerile statelor membre pentru echilibrarea situatiei. capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!