De ce nu a anuntat INS recesiunea? Vezi explicatiile presedintelui institutiei

 

Tudorel Andrei, presedintele INS, a explicat la Digi24 ca insititutia pe care o conduce nu a avut nimic de ascuns în privinta datelor economice. El a spus ca datele oferite Eurostat si publicului nu au fost diferite, dar ca „au fost comunicate datele pe PIB din trimestrul 2 într-un format de comunicat care este din 2009” si ca „au fost strict prezentate valorile pentru trimestrul 2 comparativ cu trimestrul 1 si comparativ cu trimestrul 2 din anul 2013”.

Grafic in scadereTudorel Andrei, presedintele Institutului National de Statistica, a explicat neîntelegerea despre formularul din 2009 folosit la trimiterea datelor economice din acest an prin faptul ca „INS comunica înainte cu o zi datele la Eurostat, urmând ca a doua zi institutul sa comunice catre public datele proprii. Toate datele care sunt discutate acum sunt date care sunt calculate si sunt însusite de INS”.

Despre faptul ca au fost comunicate cifre diferite catre Eurostat si catre public, Tudorel Andrei a spus: „Au fost comunicate datele pe PIB din trimestrul 2 într-un format de comunicat care este din 2009.”

Seful INS a spus ca datele comunicate catre Eurostat nu erau diferite fata de cele date publicului.

„Au fost aceleasi valori. Nu au fost incluse în aceste comunicate si rectificarile de care dumneavostra vorbiti. Au fost strict prezentate valorile pentru trimestrul 2 comparativ cu trimestrul 1 si comparativ cu trimestrul 2 din anul 2013”, a spus el, la Digi24.

Despre faptul ca nu au fost comunicate datele din trimestrul 1 al anului 2014 comparativ cu trimestrul 4 din 2013, el a continuat ca „este formatul de comunicat de presa care este valabil din 2009”.

„INS nu a avut niciun interes sa nu prezinte publicului larg aceste datele. Odata trimise la Eurostat sunt publice, ei nu le închid în seif. Nu am avut absolut nimic de ascuns”, s-a aparat Tudorel Andrei.

Întrebat daca România este în recesiune, Tudorel Andrei a raspuns ca este „o situatia putin paradoxala”.

„Daca privim trimestru pe trimestru, trimestrul 2 din 2014 pe cel din 2013 avem o crestere. Daca privim trimestrul 2 fata de trimestrul 1 din 2014 e scadere. Daca avem trimestrul 1 din 2014 fata de trimestrul 4 din 2013 îndr-adevar este acea scaderea de -0,2”, a spus Tudorel Andrei.

„Trimestrul 4 din 2013 a înregistrat una din cele mai mari cresteri economice din ultimii 2-3 ani si în aceste conditii era putin mai greu sa pastreze aceeasi acceleratie. Viteza e crescatoare, dar acceleratia nu se putea mentine la acelasi nivel. Daca în 2 trimestre consecutive se înregistreaza scadere, e recesiune. În situatia asta da, e recesiune, dar pe un orizont mai mare, e pe trend crescator”, a declarat presedintele INS.

Acesta a mai spus ca în românia sunt doua categorii de sectoare economice, unele cu crestere, altele cu scadere.

„Agricultura a înregistrat cea mai mare scadere, chiar daca ponderea e mica. La constructii e aceeasi situatie, e o scadere de 5,5%. Deci sunt numai doua domenii care au dus foarte mult economia în jos, în conditiile în care în multe sectoare s-a înreg crestere economica”, a spus Tudorel Andrei.

Presedintele INS a adaugat ca „la începutul lui septembrie va fi o noua revizuire pe acest indicator. Acesta e semnalul, semnalul la care avem date statistice, s-ar putea cu eroare mai mare. În septembrie vom veni si cu mai multe amanunte despre acest indicator”, a promis Tudorel Andrei. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie