Legea privind restituirea imobilelor preluate in perioada regimului comunist. Efectele deciziilor de neconstitutionalitate

 

imobil restituit clan romi timisoara privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire în natura sau prin echivalent a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România a intrat în vigoare la 20 mai 2013, dupa un interval de timp, destul de îndelungat, în care România fusese sanctionata în mod repetat de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru nerespectarea dreptului la proprietate privata, situatia culminând în 2010 cu pronuntarea Hotarârii în cauza Atanasiu contra României.

În contextul în care prin O.U.G. nr. 62/2010 si, respectiv, O.U.G. nr. 4/2012 emiterea titlurilor de plata si, respectiv, emiterea titlurilor de despagubire, a titlurilor de conversie, precum si procedurile privind evaluarea imobilelor preluate în mod abuziv de catre stat fusesera suspendate pâna în mai 2013, intrarea în vigoare a actului normativ sus-amintit era asteptata cu mult interes, cu speranta ca acesta va rezolva o data pentru totdeauna situatia fostilor proprietari îndreptatiti la masuri reparatorii.

Reglementarea defectuoasa si lacunara prevazuta de Legea nr. 247/2005, concretizata în lipsa de celeritate si de previziune a procedurii de solutionare a dosarelor de despagubire pentru bunurile preluate abuziv de catre stat, aspecte constatate si de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului, reclama, într-adevar, interventia unei noi legislatii în domeniu.

Cu toate acestea, modalitatea în care legiuitorul a înteles sa solutioneze problematica respectiva prin Legea nr. 165/2013, care a instituit noi termene în care institutiile implicate în procesul de retrocedare aveau posibilitatea sa solutioneze dosarele si o noua modalitate de stabilire a despagubirilor banesti prin compensarea valorii imobilului prin puncte, puncte care pot fi valorificate de abia începând cu data de 1 ianuarie 2016, a fost privita, pe buna dreptate, ca o noua amânare a solutionarii dosarelor de despagubire.

Citeste articolul integral pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie