Economia Romaniei a scazut cu 1% in trimestrul doi fata de trimestrul intai

 

Economia României a scazut surprinzator în trimestrul al doilea fata de trimestrul întâi cu 1%, rezultat care este cu mult sub asteptarile analistilor, care se asteptau la un plus de 0,5%. Având în vedere aceasta scadere, ritmul de crestere economica s-a redus substantial la 2,4% (semestrul întâi 2014 versus semestrul 1 2013, fata de un plus de 3,8% T1 2014 vs T1 2013). T2 2014 fata de T2 2013 a avut un plus de 1,2%.

grafice”Datele sunt mult sub asteptari, ceea ce arata ca performanta economica s-a deteriorat foarte tare. Cifrele lunare pe care le vedeam nu aratau asa rau, dar în final rezultatul din trimestrul al doilea este foarte slab. Având în vedere acest lucru cred ca perspectiva unei cresteri economice pe tot anul de peste 3% s-a îndepartat”, a declarat Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.

„Pentru mine sunt surprinzatoare aceste cifre din trimestrul al doilea si trebuie sa vedem care sunt explicatiile în privinta acestei scaderi. Mi se pare ca dam semne îngrijoratoare privind agricultura. Concluzia mea este ca având în vedere aceste rezultate surprinzator de slabe, asteptarile de relaxare monetara primesc un nou element care sa le sustina”, a declarat Vlad Muscalu, economistul sef al ING.

Având în vedere datele publicate lunar de Institutul National de Statistica privind comertul cu amanuntul, care arata o crestere destul de sustinuta, analistii se asteptau ca în T2 economia României sa aiba o crestere de 0,5% fata de T1 si un ritm de crestere la semestru de 3,5%. Analistii erau destul de optimisti privind evolutia economiei, având în vedere cresterea mai ridicata a consumului si o reducere destul de importanta a ratelor la banci, de scaderea dobânzilor, ca sa se elibereaza noi bani pentru economie.

Datele din T2 sunt în linie cu rezultatele economice ale Europei, unde cresterea economica este destul de slaba.

România are nevoie de o crestere economica de peste 5% pentru a putea sa îsi revina, dar în acest moment nu exista un element intern care sa sustina acest lucru. Statul, care este principalul investitor în economie, a redus mult investitiile, cu guvernul Ponta fiind incapabil sa cheltuiasca banii pe care îi are la dispozitie. Constructiile, care angajeaza forta de munca locala si care au un impact pe orizontala foarte ridicat, sunt la pamânt.Cristian Hostiuc, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie