Control ITM in domeniul SSM

 

Inspectorii de munca pot veni in control la sediul firmelor pentru a verifica daca acestea respecta dispozitiile legale privind securitatea si sanatatea in munca. In cadrul unui astfel de control, inspectorii pot verifica foarte multe documente, unele avand caracter general, altele fiind relevante in domeniul SSM.

Control ITMPotrivit informatiilor de pe pagina de internet a Inspectiei Muncii, in domeniul relatiilor de munca, controalele efectuate de Inspectia muncii pot fi de trei tipuri: de fond, tematice sau de tip campanie.

Controale de fond au ca obiectiv verificarea modului in care angajatorii aplica prevederile legislatiei muncii si a clauzelor contractelor colective de munca, precum si realizarea unei analize de ansamblu a activitatii in domeniul relatiilor de munca si al evidentei muncii, in vederea eliminarii deficientelor constatate si constientizarii angajatorului pentru respectarea legislatiei muncii.

Controalele tematice acopera un numar limitat de domenii dintre cele reglementate de legislatia muncii si se desfasoara intr-o perioada scurta de timp.

„Aceste tipuri de controale ofera o imagine partiala a modului de organizare si desfasurare a activitatii angajatorului, concludenta insa asupra problemei care constituie tema controlului”, mentioneaza Inspectia Muncii pe site-ul propriu.

In ceea ce priveste controalele de tip campanie, acestea constau in verificarea inopinata a unui aspect sau a unui numar limitat de aspecte reglementate de legislatia muncii. Controalele tip campanie se desfasoara pe domenii de activitate, fie la nivel national, fie pe zone geografice.

Atunci cand vin in control, inspectorii de munca au o serie de drepturi pe care le pot exercita si care sunt prevazute in Legea nr. 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii.

Potrivit acestui act normativ, inspectorii de munca trebuie sa aiba acces liber, permanent si fara instiintare prealabila, in sediul persoanei juridice si in orice alt loc de munca organizat de aceasta.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie