Asigurarea creditului. Cum alegem cea mai buna polita?

 

Vrem sa cumparam un frigider, o masina sau un apartament. Dar nu dispunem de o suma suficienta ca sa platim „cu banii jos“ si atunci facem credit la banca sau la alta institutie finantatoare. La costul creditului, se adauga, însa, cel al asigurarii.

credite de consumCând o persoana fizica ia bani cu împrumut pentru a cumpara un bun, apar doua categorii de riscuri. De exemplu, cumparatorul poate suferi un eveniment nedorit care îl va pune în imposibilitatea de a continua plata creditului. În al doilea rând, bunul în cauza poate fi avariat.

La creditele de nevoi personale (când cumparam un televizor, frigider, tableta smartphone etc), se încheie în primul rând asigurare de viata. Acest tip de asigurare acopera decesul, invaliditatea partiala sau totala din orice motiv (boala sau accident) si somajul involuntar. Polita garanteaza finantatorului recuperarea soldului creditului, iar familiei asiguratului – scutirea de la plata acestuia daca în viata asiguratului intervine ceva neprevazut.

„Suma asigurata este egala cu soldul initial al creditului. Pe piata opereaza doua tipuri de astfel de asigurari: unul în care suma asigurata scade pe masura ce soldul creditului scade si unul în care suma asigurata este constanta pe toata durata creditului“, a spus pentru Capital Cati Stoican, director general adjunct la societatea de intermediere în asigurari Safety Broker.

„În cazul acestui tip de contract, în momentul producerii evenimentului asigurat, finantatorul îsi recupereaza soldul creditului, iar diferenta este încasata de asigurat în cazul unei invaliditati sau compune masa succesorala în caz de deces al asiguratului. Prima de asigurare pentru acest tip de contracte poate fi un procent din soldul creditului sau poate fi o suma fixa pe toata durata rambursarii. Durata contractului de asigurare poate fi egala sau mai mare decât durata creditului, dar niciodata mai mica“, a precizat Stoican.

Prima de asigurare: 0,7-1,23% pe an din valoarea împrumutata

Când prima de asigurare este stabilita procentual, aceasta se situeaza, conform conditiilor din piata româneasca, între 0,7% si 1,23% pe an din valoarea împrumutata. Daca se merge pe suma fixa, prima variaza foarte mult, în functie de soldul creditului, vârsta clientului si perioada de creditare.

„Asigurarile de viata solicitate de institutiile financiare la acordarea diferitelor tipuri de finantare (credit, leasing, card de credit etc) reprezinta o masura asiguratorie suplimentara“, a explicat Cati Stoican.

La un credit pentru achizitionarea unei locuinte, pe lânga asigurarea de viata se mai încheie si polita pentru asigurarea imobilului, pe toata perioada de creditare, pentru incendiu si alte calamitati (daune la proprietati). Asigurarea se încheie la valoarea evaluata de banca, iar beneficiarul despagubirii este banca.

Când clientul împrumuta bani de la banca pentru a cumpara o masina, alaturi de asigurarea de viata mai este contractata si o polita Casco. Aici sunt solicitate acoperiri speciale: abuz de încredere, despagubiri pentru daune provocate de sofer fara permis, daune provocate cu intentie în cazul comiterii unei infractiuni.

Primele pentru asigurarea locuintei sau masinii sunt cele din piata, ele difera dupa valoarea bunului asigurat, perioada de creditare si anul de constructie (pentru locuinta) sau anul de fabricatie (pentru auto).

Vezi cum alegem cea mai buna polita pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie