Andrei Radulescu, senior economist la Banca Transilvania: Datele Eurostat indica faptul ca PIB-ul a scazut de la trimestru la trimestru

 

Datele Eurostat indica faptul ca produsul intern brut (PIB) a scazut trimestru la trimestru. În realitate, datele importante în privinta evolutiei PIB sunt cele anuale, de fapt am asistat la o reducere a cresterii economice, a declarat Andrei Radulescu, senior economist la Banca Transilvania, care a descoperit primul ca România a intrat în recesiune.

PIB„PIB-ul a scazut în dinamica trimestriala în cursul T1 cu 0,2% si pe parcursul T2 cu 1%. Din perspectiva definitiei, care este improprie, doua trimestre consecutive de contractie ar fi recesiune tehnica. Dinamica anuala e diferita, una este sa compari performantele economiei în trimestrul doi fata de trimestrul unu si alta e sa compari trimestrul doi fata de trimestrul doi al anului precedent. Datele sunt ajustate sezonier, deci strict din perspectiva momentului, deci a dinamicii pe termen scurt, utilizând definitia care e improprie, a fost data la un congres, se traduce prin recesiune tehnica”, a declarat Radulescu.

El a explicat ca datele slabe ale economiei sunt date de scaderea severa investitiilor productive în economie.

„E o recesiune tehnica pe termen foarte scurt, determinata de subperformanta sau de contractia severa a formarii brute de capital fix a imvestitiilor în economie. Investitiile sunt motorul unei economii. Când se investeste, motoarele pornesc. În trimestrul întâi si doi, investitiile productive s-au contractat la ritmuri foarte severe, investitiile productive au scazut cu 10% fata de anul trecut. Scaderea a fost determinata de contextul regional tensionat, iar pe plan intern, investitiile publice au scazut cu peste 30% fata de sase luni din anul anterior”, a adaugat Radulescu.

Economistul a precizat ca datele sezoniere ar putea fi date de amânarea investitiilor mediului privat, în asteptarea intrarii în vigoare a scutirii de impozit a profitului investit, de la 1 iulie.

„Investitiile au scazut si pentru ca, de la 1 iulie, profitul reinvestit urma sa fie scutit de impozit. O serie de companii au amânat planurile investitionale pe care le aveau în trimestrul al doilea si le-au amânat pentru trimestrul al treilea. Nu trebuie privita stirea foarte prost. Nu exclud posibilitatea ca în a doua jumatate a anului sa asistam la o revenire pe crestere. Economia României, excluzâd aceste date de termen scurt, da semnale ca se afla la un nou ciclu economic”, a explicat Radulescu. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie