Analisti: Cresterea economica a Romaniei ar putea fi de peste 3,5% in primul semestru

 

România a înregistrat în primul semestru o crestere economica cuprinsa între 3,5% si 4,2% an la an, dupa cum anticipeaza unii analisti. În primele trei luni ale anului ritmul anual de crestere a PIB a fost de 3,9%.

Crestere economicaInstitutul de Statistica anunta joi primele estimari privind cresterea economica din al doilea trimestru si pe ansamblul primelor sase luni ale anului. Ritmul de crestere al principalilor indicatori macro a încetinit vizibil în aprilie, dar lunile mai si iunie au adus un usor reviriment.

România a fost în primul trimestru liderul Europei cu cresterea economica de 3,9%. Industria, IT-ul si comertul au fost principalele motoare ale economiei în T1 2014, în timp ce constructiile si serviciile financiare au fost pe minus. Fata de ultimul trimestru de anul trecut, cresterea PIB a fost de 0,2% pe serie ajustata sezonier.

Industria a ramas principalul pilon al economiei si în trimestrul al doilea. Pe ansamblul primului semestru productia industriala a facut un salt de peste 9% comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut pe serie bruta. „Consideram ca economia a mentinut o inertie pozitiva în prima jumatate a anului si anticipam o crestere de 3,5% an la an în aceasta perioada. Implicit, anticipam o crestere de 3,4% an la an în al doilea trimestru al anului. Sectorul industrial a ramas principala sursa de crestere pentru economie, dar exista semne de revenire a consumului populatiei, în special în cadrul evo­lu­tiei comertului cu amanuntul“, a declarat Mihai Patrulescu, senior economist la UniCredit Tiriac Bank.

Mai optimist, Vlad Muscalu, economist-sef la ING Bank, anticipeaza pentru trimestrul al doilea un avans trimestrial de 0,5% si unul anual de 3,7%, ceea ce ar însemna un avans anual pentru primul semestru de aproximativ 3,8%. „La nivelul datelor lunare disponibile în prezent impresioneaza productia industriala si, într-o masura mai redusa, vânzarile cu amanuntul si constructiile, sector unde contractia s-a temperat vizibil“, sustine Muscalu.

Radu Craciun, economistul-sef al BCR, anticipa în luna iulie o crestere economica apropiata de 3,5-4,2% an la an pentru primele doua trimestre.

Evolutia productiei industriale este corelata cu trendul exporturilor. Exporturile au ajuns în primul semestru la 25,5 mld. euro, cu 7,6% peste nivelul din aceeasi perioada de anul trecut.

În timp ce industria, exporturile si serviciile au ramas pe un trend ascendent, constructiile nu au sustinut în primul semestru cresterea economica, înregistrând o perfor­man­ta slaba. Contractia acestui sector s-a mai temperat, dupa cum spun unii analisti. În timp ce constructiile rezidentiale si nerezidentiale au cea mai buna performanta de la începutul crizei, constructiile ingineresti sunt în declin. Lucrarile de constructii ingineresti, adica de infrastructura, au scazut în primul semestru cu 26,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, în absenta unor investitii consistente din partea statului, conform statisticilor INS. Si cheltuielile publice cu investitiile s-au ridicat în primele sase luni la 9,6 mld. lei (2,2 mld. euro), în scadere cu 21% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Ministerului de Finante.

România este dependenta de capitalurile straine pentru finantarea deficitului de cont curent si a deficitului bugetar, dar si pentru rostogolirea datoriei externe. Investitiile straine directe în România au depasit în primele cinci luni ale anului 1 mld. euro, pentru prima data din 2010 încoace într-o astfel de perioada, dar sunt foarte departe de anii de vârf. Deficitul bugetar a continuat sa se ajusteze si a ajuns la sfârsitul primului semestru la 3,5 mld. lei, respectiv 0,5% din PIB, cel mai mic deficit bugetar înregistrat la sfârsitul primului semestru de la integrarea României în Uniunea Europeana.

Anul trecut cresterea economica de 3,5% a fost sustinuta de exporturi si agricultura, în timp ce constructiile nu au avut niciun aport la acest avans al PIB. Claudia Medrega, zf.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie