De ce investitii ar fi nevoie pentru limitarea efectelor viitoarelor inundatii?

 

Inundatiile din ultima vreme au facut ravagii de milioane, iar pentru ca aceste situatii sa nu se mai repete este nevoie de investitii sustinute, de aproximativ 1 miliard de euro pe an. În plus, pe lânga constructia de noi diguri, autoritatile au în plan si investitii inundatiipentru reîncadrarea digurilor existente într-o clasa superioara.
Ovidiu Gabor, director general adjunct al Administratiei Nationale „Apele Române”, a declarat pentru Curierul National ca anul trecut pentru prevenirea riscului de inundatii s-au realizat investitii de 152,69 de milioane de lei, care au vizat 157 de obiective/lucrari de aparare împotriva inundatiilor. În ceea ce priveste acest an, sunt progamate investitii care vizeaza 157 de lucrari de aparare, fondurile care vor fi alocate ajungând la aproape 350 de milioane de lei.
Întrebat care sunt masurile care trebuie luate pe moment, Ovidiu Gabor ne-a spus ca prin suplimentarea bugetului Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura, se executa în regim de urgenta lucrari pentru înlaturarea efectelor calamitatilor naturale produse în luna aprilie-mai 2014 si iulie
2014.
Pe termen mediu si lung, se are în vedere realizarea a unor lucrari structurale de aparare: acumulari, poldere, diguri si derivatii de ape mari.

1 miliard de euro pe an

„În conformitate cu Planul de Actiune pentru implementarea Strategiei de Management al Riscului de Inundatii, valoarea totala a investitiilor si realizarii masurilor produse, în perioada 2010-2035 este de circa 25 miliarde euro, ceea ce înseamna circa 1 miliard de euro pe an pentru toti actorii implicati”, a explicat reprezentantul ANAR. Din aceasta suma, investitiile care revin AN Apele Române sunt estimate la aproximativ 300 milioane euro pe an.
În ultimii ani, însa, volumul investitional al institutiei a fost de circa 125-130 milioane euro pentru lucrari de infrastructura de aparare si 25 milioane euro pentru masuri nestructurale.

Realizarea unei infrastructuri complete depinde de alocarile bugetare

Întrebat cât ar dura si ce ar presupune realizarea unei infrastructuri care sa previna, chiar si partial, riscul de inundatii si ce fonduri ar trebui alocate pentru aceasta infrastructura, directorul general adjunct al Apelor Române ne-a spus ca raspunsurile la aceste întrebari depind de posibilitatea alocarii de fonduri, de la bugetul de stat sau prin accesarea unor fonduri externe.
Legat de lucrarile realizate în ultimii ani pentru a preveni riscul de inundatii, Ovidiu Gabor ne-a precizat ca acestea nu au fost doar pentru refacerea sau întretinerea lucrarilor existente, ci si pentru punerea în siguranta a barajelor si pentru supraînaltarea digurilor, fiind astfel aduse la clasa de importanta proiectata sau reîncadrarea acestora într-o clasa superioara. Andreea Stoica, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie