Bancile din Romania au cei mai putini rau-platnici din ultimii cinci ani desi romanii nu si-au achitat restantele

 

Dupa primele sase luni, bancile din România au cei mai putini rau-platnici din ultimii cinci ani. Asta nu pentru ca românii si-au achitat restantele, ci pentru ca institutiile bancare le-au pasat pe mâna firmelor de recuperare. În doar o luna, bancile au scapat de restante de aproape 100 de milioane de euro.

restanteÎn prezent, în România, peste 660.000 de oameni au restante mai mari de 30 de zile la banci. În doar o luna, din evidenta bancilor au disparut aproape 18.000 de rau-platnici si datorii de 380 de milioane de lei, echivalentul a 86 de milioane de euro. Banii nu au intrat însa în conturile creditorilor.

Este vorba, de fapt, de o curatare a bilanturilor. Adica institutiile bancare au vândut creditele cu restante unor fonduri de investitii care se ocupa de recuperarea lor si au scapat de aceste datorii care le aduceau pierderi.

De exemplu, în aceasta vara, Volksbank a vândut împrumuturi neplatite de aproape jumatate de miliard de euro.

Si BCR a scapat de credite cu întârzieri la plata de peste un miliard de lei si pregateste vânzarea unui pachet de 550 de milioane de euro.

Chiar si dupa aceste vânzari, bancile tot au mai multe restante fata de acum sase ani. La mijlocul anului 2008, datoriile neplatite ale românilor erau de 703 milioane de lei. Între timp, însa, suma a crescut de 16 ori. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie