Posibile schimbari in sectorul de constructii. Procentele de restituire a garantiei de buna executie ar putea fi modificate

 

Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) doreste modificarea procentelor de restituire a garantiei de buna executie.

ConstructiiPresedintele Asociatiei Române a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu, arata într-o solicitare catre presedintele ANRMAP ca Asociatia, în numele membrilor sai, antreprenori români sau europeni, nu este si nu va putea fi de acord, în modul cel mai categoric, cu propunerea MFE de modificare a procentelor de restituire a garantiei de buna executie, asa cum este prevazut în legislatia actuala – HG 925/2006.

Plosceanu: Sectorul nu poate fi pregatit sa preia o astfel de situatie

El spune ca este o propunere care a venit saptamâna trecuta pentru consultare în sensul ca garantiile de buna executie sa nu se mai elibereze în transele de 70% cu 30%, cum se întâmpla de ani de zile, si sa reduca foarte mult eliberarea primei transe din garantie undeva spre 25-30%, iar marea parte a garantiei sa fie eliberata dupa perioada de garantie.

„Treaba aceasta reprezinta o practica abuziva pe care probabil beneficiarii încearca sa o obtina prin intermediul oficialitatilor guvernamentale. Ea vine într-un moment în care sectorul de constructii nu poate fi pregatit sa preia o astfel de situatie din mai multe motive. În primul rând, situatia investitiilor, care în continuare este departe sa fie considerata una normala pentru spatiul acesta. În al doilea rând, noi am negociat cu Ministerul Fondurilor Europene, cu Ministerul de Finante, cu cei de la Transporturi implementarea conditiilor FIDIC, conditiilor contractuale FIDIC în legislatia româna si acolo am cazut de acord, am convenit sa fie mentinute transele de garantie de buna executie la eliberare cu 70% la receptia preliminara si 30% la receptia finala. Suntem foarte surprinsi sa vedem ca la câteva luni dupa ce am negociat treaba aceasta se ia în calcul o eventuala modificare pentru lucru cu garantiile de buna executie”, a declarat, pentru Curierul National, presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu.

El a spus ca sunt mai multe probleme, fiind neplacut surprinsi de propuneri, motiv pentru care au solicitat prin adresa pe care au trimis-o la ANRMAP sa nu fie promovata o astfel de masura.

„Am discutat si cu colegii de la Asociatia Româna a Inginerilor Consultanti si dânsii sunt de parere ca în experienta practica pe care o au pe proiectele din România nu exista situatii în care lucrarile necesare în garantie sa ridice cheltuiala cu mai mult de 30% din garantia de buna executie constituita si din acest motiv nu este necesara nicidecum majorarea celei de a doua transe. Acestea ar fi principalele elemente pe care le-am luat în considerare în pozitia noastra catre ANRMAP si vreau sa cred ca vor tine cont, pentru ca altfel traiesc cu impresia ca oricine face aceste propuneri ori nu cunoaste realitatile din piata, ori exista în continuare o pozitie abuziva de coniventa cu beneficiarii în raport cu mediul economic si în cazul de fata cu societatile de constructii”, a explicat Plosceanu.

Întrebat câti bani au de dat autoritatile firmelor, presedintele ARACO a afirmat ca la începutul acestui an datoriile erau undeva la circa 800 de milioane de euro, datorii cumulate pe mai multi ani în urma. „Ministerul de Finante, la cererile noastre repetate, nu a facut publica evolutia platii creantelor. Vreau sa va spun ca avem în continuare companii care au creante care se întind pe 4-5 ani si unde se fac eforturi serioase pentru a recupera acesti bani”, a precizat Laurentiu Plosceanu. Costin Nitu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie