Obligatiile operatorilor economici in domeniul eficientei energetice

 

O recenta lege care priveste eficienta energetica elaboreaza cadrul legal în materie si, în acelasi timp, stabileste sanctiuni pentru nerespectarea, de catre operatorii economici, a obligatiilor de mai jos.

energie-verdeLegea nr. 121/2014 a fost publicata în Monitorul Oficial nr. 574/2014 si este în vigoare începând cu data de 4 august 2014.

Legea îsi propune sa creeze cadrul legal pentru elaborarea si aplicarea politicii nationale în domeniul eficientei energetice în vederea atingerii obiectivului national de crestere a eficientei energetice. Masurile de politica în domeniul eficientei energetice se aplica pe întreg lantul: resurse primare, producere, distributie, furnizare, transport si consum final.

Pâna în anul 2020 se stabileste o tinta nationala indicativa de reducere a consumului de energie cu 19%.

Retinem, din textul legii, obligatiile ce revin operatorilor economici, diferentiate în functie de consumul energetic.

Astfel, operatorii economici care consuma anual o cantitate de energie de peste 1000 de tone echivalent petrol au obligatia:

– sa efectueze o data la patru ani un audit energetic pe întregul contur de consum energetic; auditul este elaborat de o persoana fizica sau juridica autorizata în conditiile legii si sta la baza stabilirii si aplicarii masurilor de îmbunatatire a eficientei energetice. Contraventiile se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 la 200.000 de lei, calculata proportional cu marimea consumului, astfel:

P = 0,9 x C + 10.000 de lei, unde:

P = valoarea penalitatii în lei;
C = consumul anual de combustibil în tone echivalent petrol/an;

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie