Contractul de inchiriere a unui apartament inclus in patrimoniul afacerii unei PFA trebuie inregistrat la ANAF?

 

Persoanele fizice autorizate sunt acele categorii de contribuabili care obtin venituri din activitati independente. Inchirierea unui imobil detinut de o PFA se numara printre aceste venituri? Mai trebuie PFA sa inregistreze contractul de inchiriere la organul fiscal, daca imobilul face parte din patrimoniul afacerii si este inscris in Registrul-inventar? Iata care este raspunsul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

maini, pix, contract, autorizatii de muncaVeniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.

Printre contribuabilii care obtin astfel de venituri se numara si persoanele fizice autorizate.

Ce se intampla insa cu veniturile obtinute de o PFA din inchirierea apartamentului care face parte din patrimoniul afacerii si care este inscris in Registrul-inventar? Este PFA obligata sa inregistreze la organul fiscal contractul de inchiriere?

Codul fiscal stabileste la art. 48 ca venitul net din activitati independente, care constituie baza de calcul a impozitului datorat de persoana fizica autorizata, se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, inregistrate in contabilitatea in partida simpla, explica ANAF pe pagina sa de internet.

Conform pct. 36 din Normele de aplicare a Codului fiscal, in venitul brut se includ toate veniturile in bani si in natura, cum ar fi:

  • venituri din vanzarea de produse si de marfuri,
  • venituri din prestarea de servicii si executarea de lucrari,
  • venituri din vanzarea sau inchirierea bunurilor din patrimoniul afacerii,
  • venituri obtinute din valorificarea bunurilor mobile sub forma deseurilor din patrimoniul afacerii prin centrele de colectare a deseurilor,
  • orice alte venituri obtinute din exercitarea activitatii, inclusiv incasarile efectuate in avans care se refera la alte exercitii fiscale,
  • veniturile din dobanzile primite de la banci pentru disponibilitatile banesti aferente afacerii, din alte activitati adiacente si altele asemenea.

Citeste articolul integral pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie