Statul roman va detine un procent de maximum 49% din compania ce va fi infiintata pentru lucrarile la Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda
Statul român va detine un procent de maximum 49% din compania ce va fi înfiintata pentru lucrarile la Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, conform strategiei pentru continuarea Proiectului privind cele doua unitati.
Potrivit unui comunicat remis, vineri, AGERPRES, Societatea Nationala Nuclearelectrica SA va supune aprobarii actionarilor sai, în cadrul Adunarii Generale Extraordinare din data de 22 august 2014, Strategia de continuare a Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda, conform solicitarii Departamentului pentru Energie de completare a ordinii de zi a AGEA.
Strategia prevede într-o prima etapa initierea, derularea si finalizarea de catre SNN a unei proceduri competitive de selectare a unui investitor privat (IP) în vederea constituirii unei societati, respectiv un joint-venture. Societatea va fi constituita între SNN si unul sau mai multi investitori privati, valoarea investitiei SNN în EnergoNuclear fiind transferata companiei nou înfiintate.
Societatea este premergatoare unei companii de tip IPP (Producator independent de energie).
Initial, noua societate de proiect va fi constituita din aportul exclusiv în numerar al SNN si al investitorului privat selectat, corespunzator unei cote de 49%, respectiv 51%. Contributia în numerar a SNN va fi initial de maximum 2 milioane de euro. Capitalul social minim al proiectului va fi dimensionat astfel încât sa permita contributia integrala în natura a SNN si a statului român la proiect, plus alte aporturi în numerar initiale si ulterioare, însa contributia investitorului privat nu va reprezenta mai putin de 51%.
Statul român detine dreptul de a contribui în natura si/sau numerar, cu respectarea procentului minim de detinere al IP de 51%.
‘Având în vedere angajamentul asumat de proprietarul de tehnologie nucleara de tip CANDU si statul român în fata Comisiei Europene, în timpul analizei Proiectului în baza art. 41 al Tratatului EURATOM, o cerinta importanta pentru investitori vizeaza capabilitatea de a asigura constructia Proiectului utilizând tehnologia CANDU 6 si de a garanta nivelul de securitate nucleara angajat de catre proprietarul tehnologiei CANDU 6 si de statul român în timpul procesului de obtinere a opiniei Comisiei Europene’, se mentioneaza în comunicat.
Noua Strategie de continuare a Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda are în vedere asigurarea obiectivelor energetice strategice pentru România pe termen lung, la cele mai mici costuri pentru consumatori, în conditiile disponibilitatii tuturor resurselor aferente necesare si cu respectarea cerintelor de mediu (tinta de decarbonizare) stabilite de Comisia Europeana.(AS-editor:Nicoleta Gherasi), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!