Privatizarea cercetarii alimentare din Romania

 

Primul institut care se ocupa de cercetare, securitate si siguranta în toate ramurile industriei alimentare s-a evaporat. Dupa jumatate de secol de functionare, oamenii statului au decis ca e mai bine sa scape de el. L-au transformat în societate pe actiuni si l-au vândut. Au încasat putin peste 100 de mii de euro, echivalentul unei nunti luxoase.

privatizareInstitutul de Chimie Alimentara este astazi notoriu, dar nu pentru descoperirile din domeniul alimentatiei publice, ci pentru un dosar penal plimbat în instantele de judecata aproape opt ani. Actual om de afaceri, om politic si fost colaborator al Securitatii, Dan Voiculescu este acuzat de privatizarea frauduloasa a institutului, alaturi de alti 12 inculpati. Singura vina a Institutului de Chimie Alimentara a fost ca era situat în cea mai vânata zona rezidentiala din Capitala: malul lacului Herestrau.

Sediul central al fostului Institut de Chimie Alimentara arata astazi ca dupa razboi: tratatele zac abandonate pe holuri, studiile scrise în zeci de ani s-au îngalbenit din cauza umezelii, peretii sunt plini de igrasie, iar tavanul sta sa cada. Doar câteva zeci de eprubete sparte si mirosul întepator de substante chimice mai amintesc de vechile laboratoare.

„În incinta care exista, strada Gârlei nr 1, exista o cladire foarte frumoasa, plus alte cladiri adiacente, exista o serie de laboratoare : laboratorul de analize chimice, laboratorul de valorificare a substantelor secundare, (…) în afara sediului central a existat acea moda ca cercetarea sa fie alaturi de productie”, explica Benone Velcescu, fost cercetator ICA.

Istoria institutului începe în 1925

În 1925, statul român a prins gustul chimiei alimentare: înfiinteaza Institutul Experimental pentru Cultivarea si Fermentarea Tutunului. Guvernul condus de Ionel Bratianu îi da noului institutut, din rezervele statului, 15 ha de teren pe malul lacului Herestrau. Aici urmau sa se studieze soiurile de tutun pentru a obtine unul de calitate superioara.

Trei ani mai târziu, este dat în folosinta sediul central al institutului, situat pe strada Gârlei. Dupa instaurarea regimului comunist, guvernul Petru Groza decide transferarea Institutului Tutunului la cel de Cercetari Alimentare si Pisciole. Experimentele în domeniul alimentar se fac în impozanta cladire de lânga Herastrau, iar proiectarile tehnice – în actualul sediu al Ministerului Educatiei.

„Toata industria alimentara a fost construita pe baza cercetarilor acestui institut si a proiectarii, pentru acest institut avea si un compartiment foarte mare de proiectare. Institutul nu numai ca avea menirea sa verifice, dar cerceta cele mai bune retete, elabora tehnologii si apoi era implicat pâna la construirea unitatilor de industrie alimentara si în monitorizarea productiei, îmbunatatirea calitatii alimentelor si sigur, atunci nu se vorbea de siguranta si securitatea alimentara atât de mult cât se vorbeste astazi, de trasabilitate, de autenticitate, însa lucrurile acestea se faceau. Culmea, se faceau , si alimentele erau foarte bine controlate”, a povestit Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA.

Citeste mai departe pe digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie