Cat de bine functioneaza sistemul fondului de pensii?

 

Fondul de pensii poate fi privit ca o „pusculita“ unde ne depunem economiile sau o rezerva din care sa traim linistiti la batrânete. Dar, cât de bine functioneaza sistemul?

sistem public de pensiiDaca suntem cuprinsi în Pilonul II (pensii private obligatorii) si platim contributia, sa vedem în ce masura ne foloseste acest instrument. Potrivit definitiei din legislatie, Pilonul II reprezinta pensiile administrate privat, cu contributii definite, obligatorii pentru persoanele care la 20 mai 2008 (data de start a sistemului) aveau sub 35 ani si optionale pentru persoanele care aveau vârsta cuprinsa între 35 si 45 de ani.

Câti bani a depus un angajat, de la acea data si pâna la 30 iunie 2014, si ce beneficii a obtinut el, în aceasta perioada? Mihai Bobocea, consilier al Board-ului Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), a pus la dispozitia revistei Capital o simulare din care rezulta datele aferente unor anumite categorii de câstiguri. În tabelul alaturat, avem cifrele pentru salarii brute de 2.000 de lei si 5.000 de lei lunar.

Simularea vizeaza un participant care a contribuit continuu, de la lansare pâna în prezent. Calculul a fost efectuat conform principiilor de functionare a fondurilor de pensii.

Astfel, din contributia bruta a fost dedus comisionul de 2,5%, iar suma ramasa a fost utilizata pentru a achizitiona unitati de fond în data de 20 ale fiecarei luni, sau prima zi lucratoare dupa aceasta data.

Asa cum la o societate comerciala, capitalul este împartit în actiuni, la un fond de pensii, capitalul este împartit în unitati de fond. La finalul calculului, au fost adunate unitatile de fond acumulate în întreaga perioada, rezultatul fiind actualizat la valoarea unitatii de fond din 30 iunie 2014. Asadar, pentru un salariu brut de 2.000 de lei pe luna, de la 20 mai 2008 si pâna la 30 iunie 2014, participantul a obtinut un profit net între 1.119 si 1.320 de lei, în functie de fondul la care a cotizat.

Raportat la contributia totala de 4.360 lei, obtinem un câstig între 25,7% si 30,3% pentru un interval de circa 6 ani. La un salariu de 5.000 de lei pe luna, în aceeasi perioada, profitul se cifreaza între 2.798 si 3.300 de lei. Câstigul procentual variaza între 26,4% si 30,3%.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie