Spitalele la fel de aglomerate la o luna de la implementarea pachetului de baza
La o luna de la implementare, bolnavii înca dau buzna la camerele de garda si nu la medicul de familie ori cel din ambulatoriul de specialitate.
Pachetul de baza – care stabileste ce boli sunt tratate în spital si ce patologii ajung la medicul de familie sau la specialist – ar fi trebuit sa puna ordine în sistemul de sanatate. În schimb, la doar o luna de la implementare introducerea noului sistem s-a dovedit a fi ineficient.
În unitatile sanitare e haos, pacientii nu s-au obisnuit înca cu noul traseu de urmat, iar medicii din ambulatoriul de specialitate sunt nauciti. Nu doar ca bolnavii nu stau la coada la cabinetele lor, dar casele de sanatate le deconteaza serviciile mult sub valoarea reala a acestora. Singurul avantaj al noului sistem pare sa fie numarul mai mic de pacienti care sunt internati în regim de spitalizare continua.
„Începutul lunii iulie a fost unul greu pentru noi, sunt noutati, dar trebuie sa ne adaptam la noile cerinte si sa mai corectam una, alta. Spre exemplu, am remarcat ca ponderea spitalizarilor de zi a crescut, dar daca apar complicatii, evident ca internam pacientii pentru mai mult de 12 ore. În iunie, când s-a semnat contractul, ne bazam pe calcule istorice, dar în septembrie, când vom avea mai multa experienta, vom putea discuta altfel cu autoritatile”, a declarat profesorul Anca Lupu, managerul Spitalului Coltea din Capitala, facând referire la noile criterii de internare a pacientilor.
Cîrstoiu: „Medicina nu înseamna statistica!”
Si la Spitalul Universitar, multi pacienti beneficiaza de internarile de zi. Asta chiar daca aici vin de câteva ori mai multi bolnavi decât la alte unitati medicale, fiind vorba de un spital de urgenta.
„Pacientii care se prezinta la camera de garda sunt redistribuiti catre ambulatoriu sau catre internarile de zi. Însa la noi încarcarea a ramas aceeasi. Mai exact, sunt unele manevre chirurgicale care nu pot fi facute în regim de spitalizare de zi asa cum cere noua lege. De pilda, dupa o operatie de ligamentoplastie esti nevoit sa tii un pacient în spital cel putin 48 de ore. Eu înteleg ca lista întocmita de oficialii de la minister care cuprinde peste 100 de afectiuni si peste 100 de proceduri chirurgicale care pot fi realizate fara spitalizare continua si în regim de internare de zi ar trebui sa ne ajute si sa elibereze paturile din spitale. Însa noi trebuie sa respectam niste protocoale medicale, altfel riscam sa fim acuzati de malpraxis. Acea lista trebuie revizuita!”, a explicat profesorul Catalin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB).
Citeste mai departe pe adevarul.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!