Producatorii romani ar putea fi afectati de interdictia Rusiei privind importurile de alimente din UE

 

Decizia Rusiei de a interzice majoritatea produselor alimentare din UE va afecta indirect producatorii români, pentru ca exporturile din Europa s-ar putea redirectiona pe continent, inclusiv pe piata româneasca, creând presiune asupra fermierilor, afirma ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

daniel constantin 1„Sanctiunile împotriva statelor UE afecteaza si România, chiar daca noi nu exportam foarte mult alimente pe piata rusa. În 2013, România a exportat în Rusia produse alimentare de 41 milioane de euro. România ar putea fi însa afectata, pentru ca o serie de alte tari din UE, care exportau masiv în Rusia, vor trebui sa-si gaseasca alta piata de desfacere si vor crea astfel presiune si asupra producatorilor români, printr-o concurenta agresiva”, a declarat Constantin pentru MEDIAFAX.

El afirma ca se impune o discutie rapida la nivelul Uniunii Europene si trebuie luate masuri ferme în fata unei situatii în care, în mod natural, fiecare stat va încerca sa-si protejeze propria industrie.

„Preocuparea mea este sa le ofer producatorilor români o piata de desfacere care sa nu fie alterata de productiile care nu se mai vând în Rusia. Doar exporturile de legumele si fructele din UE catre Rusia ajung la 2,7 miliarde de euro, ca sa dam doar un exemplu”, a spus ministrul Agriculturii.

Acesta a afirmat ca în relatiile comerciale cu România, Rusia a fost „necinstita” în anii trecuti, atunci când a respins alimente românesti pe motive de standarde de calitate.

„Dupa interziceri ale importurilor din state precum Republica Moldova, România sau Polonia, pe diverse motive, Rusia certifica acum ca si acelea au fost decizii politice”, a continuat Constantin.

Ministrul a adaugat ca a vobit joi cu comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, care a afirmat ca saptamâna viitoare va avea loc o reuniune la nivel tehnic la Bruxelles pe aceasta tema.

„El a spus ca pe masura ce se vor cunoaste exact care sunt sanctiunile si domeniile supuse sanctiunii, Comisia va reactiona prompt”, a precizat Constantin.

Premierul Dmitri Medvedev a anuntat joi ca Rusia a decreta o „interdictie totala” pentru majoritatea produselor alimentare provenind din tarile europene si din Statele Unite, ca raspuns la sanctiunile occidentale împotriva Moscovei.

Interdictia se refera la carnea de vita, porc, pasare si peste, precum si la brânza, lapte, legume si fructe provenind din Statele Unite, Uniunea Europeana, Australia, Canada si Norvegia.

„Interdictia va putea fi ridicata însa daca partenerii nostri vor da dovada de o abordare constructiva”, a declarat Medvedev într-o interventie televizata.

Embargoul nu se refera la alimentele pentru bebelusi si cetatenii rusi vor putea în continuare sa cumpere din strainatate, desi orice tentativa de a profita de situatie pentru a revinde produsele interzise va fi „aspru pedepsita”. Liviu Iancu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie