Tarifele de roaming vor fi eliminate complet de UE pana in 2016

 

Persoanele care calatoresc in Europa in aceasta vara platesc mai putin pentru utilizarea serviciilor de date in roaming. UE a redus tarifele cu peste 50% si intentioneaza ca, pana in 2016, sa elimine in totalitate tarifele de roaming.

telefon si bani, roamingLa inceputul acestei veri, tariful maxim pentru descarcarea de date a scazut cu 55,5%, de la 45 la 20 de centi/MB. Datorita acestei masuri, persoanele care calatoresc in UE vor plati mai putin pentru a cauta harti, pentru a viziona materiale video si pentru a-si verifica e-mailul.

De asemenea, s-a redus costul mesajelor si al apelurilor telefonice. Noile plafoane maxime sunt de 6 centi pentru SMS-uri, 19 centi pentru apeluri telefonice efectuate si 5 centi pentru apelurile primite. In ambele cazuri, este vorba de reduceri de cel putin 20 %.

In plus, noile norme le vor permite turistilor sa compare ofertele de roaming si sa beneficieze astfel de cele mai bune preturi. In unele cazuri, ei vor avea posibilitatea de a alege un furnizor local de servicii de date mobile pe durata sederii in strainatate.

Reducerea costurilor

Cand folositi telefonul mobil in strainatate, furnizorul de servicii din tara de origine colaboreaza cu cel din tara pe care o vizitati pentru a va ajuta sa ramaneti conectat. Cu toate acestea, concurenta slaba in materie de servicii de roaming a dus uneori la preturi excesive.

UE a inceput sa ia masuri impotriva acestui fenomen in 2007, cand tarifele au scazut cu 80-90%. Uniunea intentioneaza sa mearga si mai departe, pregatind noi norme (proiectul pentru un continent conectat), care ar urma sa elimine in totalitate costurile de roaming pe teritoriul UE. Scopul acestor masuri este sa ii protejeze pe cetateni impotriva preturilor nerezonabile si a contractelor inselatoare care nu trebuie sa existe pe piata unica europeana. Suprataxele reprezinta si o bariera in calea desfasurarii de activitati transfrontaliere. Se estimeaza ca eliminarea tarifelor de roaming ar spori PIB-ul cu 1% pe an.

„Continentul conectat”

Regulamentul privind „continentul conectat” isi propune sa stimuleze sectoarele comunicatiilor digitale din Europa, prin desfiintarea barierelor nationale care le despart. Acest fapt ar putea genera:

  • o mai mare acoperire in banda larga fara fir
  • inmultirea retelelor 4G
  • aparitia unor companii de telefonie mobila la scara europeana.

Consumatorii vor beneficia de pe urma intensificarii concurentei intre mai multe companii si de contracte clare si simple.

Noul regulament va contribui la dezvoltarea sectorului digital, favorizand crearea de locuri de munca in acest domeniu aflat in ascensiune rapida. infolegal.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie