Programul de lucru „neobisnuit”. Drepturile salariatilor

 

Legislatia muncii prevede ca, pentru salariatii angajati cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Totusi, Codul muncii nu stipuleaza intre ce ore trebuie desfasurata munca, astfel ca angajatorii pot munca suplimentara angajatistabili singuri programul de lucru. Prin urmare, salariatii pot veni la serviciu intre orele 09,00 si 17,00 sau pot lucra in intervale de timp „neobisnuite”, intre 14.00 si 22.00 sau intre 16,00 si 24,00. In aceasta situatie, ce drepturi au salariatii sau ce beneficii pot cere angajatorului, pot ei solicita anumite plati pentru transport in comun, taxi etc.?

„Toate aspectele legate de intervalul orar trebuie discutate inainte de semnarea contractului individual de munca sau, daca exista deja un contract de munca, se semneaza un act aditional. Tot ce negociem cu angajatorul, trebuie sa cerem sa fie consemnat in scris”, a mentionat, la solicitarea noastra, Myra Cimpean, avocat titular al cabinetului de avocatura Cimpean Myra-Mihaela si membru al Baroului Bucuresti.

De asemenea, potrivit specialistului, angajatorul nu poate modifica programul de lucru fara sa anunte salariatul in acest sens. „Orice schimbare este stabilita de comun acord intre salariat si angajat, consimtita prin contractul de munca sau prin actul aditional”, a precizat Myra Cimpean.

Asadar, salariatul nu poate fi obligat la un anumit program, peste vointa lui, deoarece Codul muncii stabileste clar ca munca fortata este interzisa.

Mai mult chiar, potrivit Myrei Cimpean, pe langa legislatia muncii, trebuie avute in vedere si prevederile penale pentru infractiunea de supunere la munca fortata sau obligatorie. Mai exact, potrivit noului Cod penal, fapta de a supune o persoana la prestarea unei munci impotriva vointei sale sau la o munca obligatorie se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 3 ani.

In plus, explica mai departe avocatul, orice salariat care presteaza o munca trebuie sa beneficieze de conditii de munca adecvate activitatii desfasurate, de protectie si securitate.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie