Casa de Insolventa Ionescu si Sava avertizeaza: Atentie la Noul Cod al Insolventei!

 

Prin noul Cod al Insolventei, intrat în vigoare la sfârsitul lunii iunie, orice decizie normala de business, luata în cursul obisnuit al afacerilor, cu intentie, poate constitui temei de angajare a raspunderii organelor de conducere, daca respectiva decizie contribuie – indiferent în ce masura – la aparitia starii de insolventa.

Casa de Avocatura Ionescu si SavaAstfel, daca decizia de relocare într-un sediu nou, unde chiria este mai scumpa, sau angajarea de salariati noi contribuie la instaurarea starii de insolventa a unui business, managerii acestuia pot raspunde în fata legii, conform unei analize asupra noului Cod al Insolventei realizata de Casa de Insolventa Ionescu si Sava.

Mult asteptatul Cod al Insolventei reglementeaza la articolul 169 (Legea nr. 85/2014 – Codul insolventei) o situatie noua în care se poate atrage raspunderea organelor de conducere sau de supraveghere ale societatii: „orice alta fapta savârsita cu intentie, care a contribuit la starea de insolventa a debitorului, constatata potrivit prevederilor prezentului titlu”.

Astfel, singurele conditii pentru angajarea raspunderii în aceasta situatie sunt: (i) savârsirea unei fapte cu intentie (întelegem de aici ca faptele savârsite din neglijenta sunt excluse) si (ii) fapta sa fi contribuit la starea de insolventa.

În lipsa oricarei circumstantieri a acestor doua conditii, orice decizie normala, luata în cursul obisnuit al afacerilor, cu intentie, poate constitui temei de angajare a raspunderii managementului unei societati, daca respectiva decizie contribuie – indiferent în ce masura – la aparitia starii de insolventa.

„Lasând la o parte cazurile de frauda, este evident ca orice stare de insolventa are printre factorii determinanti si decizii constiente, normale, de afaceri (spre exemplu: mutarea într-un sediu nou, unde chiria este mai scumpa, angajarea de salariati noi, încheierea de contracte de leasing sau achizitia unor utilaje în scopul afacerii, etc.)”, declara George Albert Ionescu, managing partner, Casa de Insolventa Ionescu si Sava.

„Este înca devreme sa ne pronuntam asupra modului în care instantele de judecata vor aplica aceasta prevedere, respectiv daca vor aplica aceasta prevedere ad literam sau vor lua în considerare spiritul legii – acela de a sanctiona doar comportamente incorecte. Având în vedere, însa, practica extrem de diversa în privinta celorlalte cauze ce pot atrage raspunderea organelor de conducere, este de asteptat ca aceasta noua prevedere sa afecteze înca si mai mult predictibilitatea solutiilor date în procedura insolventei”, adauga reprezentantul Casei de Insolventa Ionescu si Sava. juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie