Legea privind eficienta energetica a fost publicata in Monitorul Oficial
În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 574 din data de 1 august 2014 a fost publicata Legea nr. 121/2014 privind eficienta energetica.
Scopul legii îl constituie crearea cadrului legal pentru elaborarea si aplicarea politicii nationale în domeniul eficientei energetice în vederea atingerii obiectivului national de crestere a eficientei energetice.
Pâna în anul 2020 se stabileste o tinta nationala indicativa de reducere a consumului de energie cu 19%.
În vederea aplicarii prevederilor noii legi, se înfiinteaza în cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare în Domeniul Energiei, prin ordin al presedintelui ANRE, Departamentul pentru eficienta energetica.
Pentru mobilizarea investitiilor în renovarea cladirilor rezidentiale si comerciale, atât publice cât si private, legea stabileste elaborarea unei strategii pe termen lung, vizând, în principal, cresterea performantei energetice a cladirilor.
De asemenea, noua lege stabileste adoptarea, în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2020, a unor masuri de politica de eficienta energetica care au ca obiectiv obtinerea unor economii, în fiecare an, de 1,5% din volumul vânzarilor anuale de energie catre consumatorii tuturor distribuitorilor sau tuturor furnizorilor de energie ca volum, calculate ca medie pe perioada de 3 ani imediat anterioara datei de 1 ianuarie 2013.
Masurile de politica energetica se refera, în principal, la:
– realizare de audituri energetice independente;
– formare de auditori energetici;
– formare si educare, inclusiv programe de consiliere a consumatorilor, care duc la aplicarea tehnologiei sau a tehnicilor eficiente din punct de vedere energetic si care au ca efect reducerea consumului de energie la utilizatorii finali;
– standarde si norme care urmaresc îmbunatatirea eficientei energetice a produselor si a serviciilor, inclusiv a cladirilor si a vehiculelor;
– sisteme de etichetare energetica;
– reglementari sau acorduri voluntare care conduc la aplicarea tehnologiei sau a tehnicilor eficiente din punct de vedere energetic
– sustinerea dezvoltarii societatilor de servicii energetice de tip ESCO;
– constituirea unui fond specializat pentru investitii în eficienta energetica;
– sisteme si instrumente de finantare sau stimulente fiscale care duc la aplicarea tehnologiei sau a tehnicilor eficiente din punct de vedere energetic, etc.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!