Grupul de lucru pentru Pietele de Capital din cadrul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei nu a facut nicio solicitare pentru reducerea impozitului pe castigurile din investitiile in piata de capital

 

Asa zisa „dezbatere publica” a noului Cod Fiscal cu reprezentantii mediului academic si de afaceri, initiata de MFP, i-a bulversat chiar si pe angajatii Ministerului.

Coalitia pentru Dezvoltarea RomanieiDan Manolescu, Secretar de Stat în cadrul ministerului Finantelor Publice, a declarat, vineri, ca grupul de lucru pentru Pietele de Capital din cadrul Coalitiei pentru Dezvoltarea României (CDR) nu a facut nicio solicitare pentru reducerea impozitului pe câstigurile din investitiile în piata de capital.

Dan Manolescu a afirmat ca „au fost discutii în grupul de lucru al CDR, pe tema pietelor de capital, însa nu s-a ridicat problema reducerii impozitelor pentru câstigurile din aceasta zona”.

Domnia sa a completat: „Am considerat ca ceea ce descurajeaza, în momentul acesta, investirile pe piata de capital nu ar fi nivelul impozitului, ci o serie de alte opt bariere identificate”, adaugând: „Pâna acum, marturisesc ca nu ni s-a pus aceasta problema si Ministerul Finantelor Publice (MFP) nu a luat-o în calcul”.

Declaratia de vineri a secretarului de stat a uimit piata de capital, reprezentantii acesteia sustinând ca reducerea impozitului pe valoarea tranzactiilor bursiere este o cerere permanenta catre autoritati.

În acelasi timp, surse din cadrul Coalitiei au declarat, pentru ziarul BURSA, ca au fost purtate „nu numai una, ci mai multe discutii” cu privire la reducerea impozitului, chiar cu Ioana Petrescu, ministrul Finantelor Publice.

În aceste conditii, s-ar parea ca notiunea de „public” pe care a utilizat-o Ministerul Finantelor în alegerea participantilor la discutie s-ar fi limitat doar la membrii Coalitiei pentru Dezvoltarea României, care nu ar fi inclus o solicitare pentru „dezvoltarea tarii”, ci pentru interesul investitorilor straini, eliminând o cerere reiterata de ani de zile, formulata de Asociatia Brokerilor, masura care ar conduce, într-adevar, la încurajarea investitiilor în piata de capital.

Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, ne-a declarat ca Asociatia a cerut mereu reducerea impozitului: „Asociatia sustine aplicarea cotei de 16% asupra câstigului net anual al fiecarui contribuabil, pentru titlurile de valoare înstrainate sau rascumparate într-o perioada mai mica de 365 de zile de la data dobândirii si a unei cote de 1% pentru titlurile de valoare înstrainate sau rascumparate, într-o perioada mai mare de 365 de zile de la data dobândirii”.

Octavian Molnar, membru în Consiliul de Administratie al BVB, sustine: „Brokerii de pe piata de capital au trimis constant catre MFP solicitari privind reducerea impozitului, chiar la fiecare schimbare de ministru. Parerea mea este ca domnul Manolescu nu e informat corect”, spune domnul Octavian Molnar.

Totusi, reprezentanti ai ministerului sustin ca singurele dezbateri avute au fost legate de eliminarea celor opt bariere care, în conceptia directorului general al BVB, polonezul Ludwik Sobolewski, stau în calea dezvoltarii pietei de capital românesti.

„Cele opt bariere” este un document prin care Sobolewski a înlocuit strategia dezvoltarii pietei noastre de capital, un document sustinut de Coalitia pentru Dezvoltarea României (CDR). Coalitia este perceputa drept o platforma de promovare a investitorilor straini, care, ca sa se justifice, si-a gasit aderenti printre organizatiile autohtone.

În acest timp, Banca Nationala a României, prin vocea lui Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere, solicita Ministerului Finantelor Publice sa elimine impozitul de 16% pe câstigul din dobânzi, pentru a creste economisirea în banci.

Citeste mai departe pe bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie