Ce sunt provizioanele?

 

Înscrise separat în bilant, provizioanele sunt destinate sa acopere datoriile a caror natura este clar definita si care la data bilantului este probabil sa existe, sau este cert ca vor exista, dar care sunt incerte în ceea ce priveste valoarea sau data la care vor aparea.

calculator si pixPunctam mai jos câteva repere din Sistemul simplificat de contabilitate, aprobat prin Ordinul MFP nr. 2239/2011 publicat în Monitorul Oficial nr. 552/2011.

Provizioanele nu pot fi utilizate pentru ajustarea valorilor activelor.

Ca principiu contabil, activele si veniturile nu trebuie sa fie supraevaluate, iar datoriile si cheltuielile – subevaluate. Totusi, exercitarea prudentei nu permite, de exemplu, constituirea de provizioane excesive, subevaluarea deliberata a activelor sau veniturilor, dar nici supraevaluarea deliberata a datoriilor sau cheltuielilor, deoarece situatiile financiare nu ar mai fi neutre si nu ar mai avea calitatea de a fi credibile.

Cheltuielile cu provizioanele, amortizarile si ajustarile pentru depreciere sau pierdere de valoare, precum si cheltuielile cu impozitul pe profit si alte impozite, calculate potrivit legii, se evidentiaza distinct, în functie de natura lor.

Provizioanele nu pot depasi din punct de vedere valoric sumele care sunt necesare stingerii obligatiei curente la data bilantului.

Un provizion este o datorie cu exigibilitate sau valoare incerta. Un provizion va fi recunoscut numai în momentul în care:

– o entitate are o obligatie curenta generata de un eveniment anterior;

– este probabil ca o iesire de resurse sa fie necesara pentru a onora obligatia respectiva; si

– poate fi realizata o estimare credibila a valorii obligatiei.

Daca aceste conditii nu sunt îndeplinite, nu va fi recunoscut un provizion.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie