Verificarea si regularizarea cererii de chemare in judecata. Exceptie de neconstitutionalitate respinsa

 

În Monitorul Oficial nr. 557 din data de 28 iulie 2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 336 din data de 12 iunie 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 200 alin. (3) din Codul de procedura civila.

ciocan curtea constitutionalaExceptia a fost ridicata de Dumitru Neagoe într-un dosar aflat pe rolul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.

Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate îl constituie dispozitiile art. 200 alin. (3) din Codul de procedura civila, având urmatorul cuprins: “(3) Daca obligatiile privind completarea sau modificarea cererii nu sunt îndeplinite în termenul prevazut la alin. (2), prin încheiere, data în camera de consiliu, se dispune anularea cererii”.

În motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, autorul arata ca dispozitiile mentionate încalca liberul acces la justitie întrucât instituie o limitare a acestui drept, prin faptul ca permit magistratului învestit cu solutionarea cauzei sa dispuna în mod discretionar cu privire la cererea dedusa judecatii. Desi, în aparenta, oricarui cetatean îi este recunoscut dreptul de a se adresa autoritatilor judiciare române, în momentul parcurgerii procedurii de verificare si regularizare a cererii de chemare în judecata, reglementata de art. 200 din Codul de procedura civila, acest drept devine iluzoriu, de vreme ce judecatorului îi este recunoscut dreptul de a dispune anularea cererii, în camera de consiliu, fara citarea partilor, pentru pretinse lipsuri ale acesteia, lipsuri care de cele mai multe ori nu au legatura cu conditiile de forma prevazute de art. 194-197 din Codul de procedura civila. Astfel, în opinia autorului exceptiei, este absurda anularea unor cereri motivat de faptul ca titularul acestora nu a fost în masura sa ataseze cererii de chemare în judecata anumite înscrisuri, sa le certifice ori sa indice adresa martorilor propusi spre audiere, în conditiile în care este arhicunoscut ca obtinerea acestor relatii implica în majoritatea cazurilor concursul instantei de judecata.

Curtea, examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecatorul-raportor, concluziile procurorului, dispozitiile de lege criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si Legea nr. 47/1992, retine, în primul rând, ca este competenta sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate.

Analizând exceptia de neconstitutionalitate, Curtea constata ca s-a mai pronuntat asupra dispozitiilor legale criticate. Astfel, cu ocaziile anterioare, Curtea a statuat ca procedura prevazuta de Codul de procedura civila reprezinta optiunea legiuitorului si are drept scop remedierea unor lipsuri ale actiunii introductive; astfel, la momentul demararii procedurii de fixare a primului termen de judecata, aceasta sa cuprinda toate elementele prevazute de art. 194 din Codul de procedura civila. O astfel de procedura nu este de natura sa afecteze însasi esenta dreptului protejat, având în vedere ca este însotita si de garantia conferita de dreptul de a formula o cerere de reexaminare prevazuta de art. 200 alin. (4) din Codul de procedura civila. Mai mult, instanta de judecata se pronunta asupra unei probleme care priveste exclusiv buna administrare a justitiei. Or, asa cum a stabilit în repetate rânduri instanta de contencios european a drepturilor omului, cea mai mare parte a drepturilor procedurale, prin natura lor, nu constituie, în sensul Conventiei, “drepturi civile” si, deci, nu intra în câmpul de aplicare al art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

Întrucât nu au intervenit elemente noi care sa produca un reviriment în jurisprudenta Curtii Constitutionale, atât solutia, cât si considerentele cuprinse în deciziile anterioare îsi pastreaza valabilitatea si în prezenta cauza.

Astfel, Curtea decide:
– Respinge, ca neîntemeiata, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 200 alin. (3) din Codul de procedura civila.

Andreea Banu, juridice.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie