Medierea cazurilor de malpraxis, in asteptare. Legea malpraxisului a fost amanata din nou

 

Ministerul Sanatatii mai tine în asteptare legea care, daca ar exista, i-ar ajuta pe pacienti sa obtina mai repede despagubiri daca au avut de suferit din cauza unor medici neatenti sau nepriceputi. Asa numita lege a malpraxisului era cât pe ce sa fie aprobata la minister, dar ministerul a întors-o din drum si reia negocierile. În acest timp, victimele greselilor medicale se chinuie sa obtina dreptatea.

mediere malpraxis1De sapte ani, parintii unui copil care a dobândit paralizie cerebrala când a venit pe lume, cauta dreptatea. Mama lui a fost lasata nesupravegheata în sala de nasteri, bebelusul s-a nascut cu cordonul ombilical înfasurat în jurul gâtului si a fost prea târziu eliberat. Copilul împlineste duminica sapte ani, iar cei vinovati de drama lui înca profeseaza.

„Este o lupta care, efectiv, poate distruge vieti. La acest moment, practic, ultima instanta în care am ajuns, Camera de Consiliu, ne-a dat dreptate în sensul în care s-a dispus începerea urmaririi penale pentru cei implicati, un lucru care era firesc sa se întâmple înca din prima luna”, a spus Nansi Lungu, tatal lui Sebastian.

Marea teama a parintilor este ca va interveni prescrierea dupa ce au cheltuit zeci de mii de euro cautând dreptatea. În aceasta situatie sunt zeci de victime ale unor greseli medicale. Raspunderea este împartita între Colegiul Medicilor, care judeca doctorii din punct de vedere disciplinar, Directiile de Sanatate Publica, unde se pune verdictul de malpraxis si instantele de judecata, care pot acorda despagubiri. Noua legea a malpraxisului ar fi adus în prim-plan medierea între partile implicate, astfel încât cei pagubiti sa primeasca si compensatii.

„Este un pas înainte catre o întelegere amiabila între medic, spital, pacient si asigurator, astfel încât sa evitam procese în Justitie care sunt îndelungi si costisitoare”, a adaugat Vasile Barbu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor.

Cu noua lege, România ar fi urmat sa adopte un model întâlnit în strainatate – cel în care cazurile de malpraxis sunt rezolvate în afara instantelor de judecata. Numai ca legea zace de un an în sertarele Ministerului Sanatatii.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca proiectul se afla din nou în discutii între asociatiile de pacienti, medici si asiguratori, iar, în perioada urmatoare, acesta urmeaza sa fie lansat din nou în dezbatere publica.

Între 2006 si 2012, la Colegiul Medicilor au ajuns 1.124 de dosare de malpraxis si doar 250 de medici implicati au fost sanctionati. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie