Guvernul amana pentru octombrie termenul schemei de ajutor de stat la marii consumatori de electricitate

 

Termenul de aplicare a schemei de ajutor de stat prin care marii consumatori de energie electrica vor plati doar 15-60% din certificatele verzi aferente cotei obligatorii stabilite prin legislatie a fost amânata de Guvern cu doua luni, pentru 1 octombrie.

stalpiLuna trecuta, Guvernul hotarâse ca aceasta schema sa fie aplicata din august.

Decizia de amânare a fost adoptata joi de Guvern.

Schema permite ca marii consumatori de energie electrica sa plateasca doar 15-60% din certificatele verzi aferente cotei obligatorii stabilite prin legislatie, ajutorul de stat având ca scop evitarea riscului ca aceste companii sa îsi piarda competitivitatea din cauza sprijinului acordat energiei din surse regenerabile.

Schema de sprijin are valabilitate de zece ani.

Marii consumatori de electricitate, precum Alro Slatina sau ArcelorMittal Galati, s-au plâns în ultimii ani de pretul prea mare al energiei electrice si în special de ajutorul de stat acordat de guvern producatorilor de energie din surse regenerabile. Cele doua companii sunt principalii beneficiari ai acestui ajutor de stat.

Prin sistemul certificatelor verzi Guvernul sprijina productia de energie din surse regenerabile. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza în retea.

Mai departe, producatorii vând certificatele verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii îsi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Cresterea costurilor cu energia electrica ca urmare a sistemului de sprijin al energiei regenerabile prin certificate verzi are impact semnificativ asupra preturilor produselor industriale si, implicit, asupra competitivitatii industriei energointensive.

Industria energointensiva din România asigura circa 20% din consumul de energie. În acelasi timp, este cel mai mare generator de locuri de munca, la nivelul lui 2012 asigurând direct aproximativ 760.000 locuri de munca si indirect circa 1,5 milioane. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie