Cristian Socol: Guvernul este pregatit ca de la 1 octombrie sa implementeze masura reducerii CAS la angajator cu cinci puncte procentuale
Guvernul tine cont de punctul de vedere al Consiliului Fiscal, arata Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta, precizand ca sursele de finantare pentru reducerea CAS sunt cuprinse in buget prin legislatie.
Cristian Socol afirma ca opinia Consiliului Fiscal confirma rezultatele bune privind evolutia incasarilor la buget — procente cuprinse intre 94 si 97% fata de program si subliniaza ca modificarea Legii Insolventei si actiunile dinamice ale ANAF vor conduce in semestrul al doilea la atingerea programului de incasari, trendul pozitiv fiind atins inca din luna iulie cand incasarile au atins 100% din programul stabilit.
“Cu privire la existenta finantarii pentru reducerea CAS, trebuie reamintit presedintelui Consiliului Fiscal ca sursele de finantare sunt prinse in buget pornind de la legi, ordonante s.a. in vigoare adoptate sau aprobate. Cum reglementarea juridica privind reducerea CAS nu a fost promulgata de presedintele Romaniei, nu este legal ca Guvernul sa prinda sursele de finantare pentru aceasta masura in cadrul rectificarii bugetare curente”, a declarat, pentru AGERPRES, Cristian Socol.
El mai arata ca bugetul are buffere constituite pentru ca la rectificarea bugetara urmatoare sa finanteze reducerea CAS cu cinci puncte procentuale.
Socol precizeaza ca Guvernul este pregatit ca de la 1 octombrie sa implementeze masura reducerii CAS la angajator cu cinci puncte procentuale, masura de natura sa stimuleze PIB potential, investitiile si crearea de locuri de munca.
„Concluzia prinsa în Opinie conform careia „Consiliul Fiscal considera proiectiile curente ale veniturilor bugetare ca fiind în general realiste…” confirma succesul actiunilor desfasurate în ultimele luni pentru îmbunatatirea colectarii si reducerea evaziunii fiscale”, arata consilierul premierului.
El indica faptul ca România continua ajustarea fiscala calitativa si anul acesta si ca în primele sase luni România are un deficit bugetar de 0,5% din PIB la jumatate fata de primele sase luni din anul trecut. Astfel, Socol considera ca România se va încadra în tinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB convenita cu creditorii internationali.
În ceea ce priveste reducerea cheltuielilor de capital fata de anul trecut, potrivit consilierului premierului, trebuie luat în considerare ca, în prima jumatate a anului trecut, 2,8 miliarde de lei au fost folosite pentru achitarea unor datorii sau arierate — doua miliarde de lei pentru achitarea unor arierate ale CNADNR si 800 milioane de lei arierate ale administratiei publice locale din împrumuturi în Trezorerie.
În acest context, Socol subliniaza ca, fara plata acestor arierate, cheltuielile de investitii din primele sase luni ale anului sunt mai mari decât cele din aceeasi perioada a anului trecut. agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!