Seful Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara: Cadastrarea teritoriului national va fi incheiata in cel mult 7-8 ani

 

Doar 15% din teritoriul national este acoperit prin înscrierea imobilelor (terenuri si constructii) în cartea funciara, a declarat seful Agentiei de Cadastru, Marius Arthur Ursu, într-un interviu acordat României libere. Situatia se va schimba în anii urmatori, fiind preconizata încheierea cadastrului national în cel mult 7-8 ani.

Plan cadastralAgentia Nationala de Cadastru Publicitate Imobiliara (ANCPI) va încheia activitatile de cadastrare a teritoriului national în cel mult 7-8 ani folosind veniturile proprii lasate la dispozitia agentiei de catre Guvern cu începere din luna septembrie, dar si fonduri europene nerambursabile alocate României cu aceasta destinatie în perioada 2014-2020, a declarat într-un interviu acordat ziarului nostru, ­Marius Arthur Ursu, directorul general al agentiei.

Vechiul sistem era mana cereasca pentru stat. ANCPI încasa taxele aferente, varsa banii statului, iar acesta dadea agentiei mult mai putin decât încasa de la aceasta. Astfel veniturile anuale ale agentiei se cifrau la 80-90 milioane euro, în conditiile în care statul aloca anual prin buget ANCPI aproximativ 40-50 milioane euro.

„Guvernul ne permite ca veniturile proprii sa ramâna la Agentie dupa 1 septembrie. Este vorba de o suma de 80-90 milioane euro pe an care va ramâne la dispozitia ANCPI pentru a rezolva Program national de Cadastru”, spune Ursu. Directorul spune ca în urmatoarea perioada se va aproba prin hotarâre de guvern Planul ­national de Cadastru, care va detalia desfasurarea acestei activitati în ­urmatorii ani.

ANCPI se va bucura în continuare de sumele alocate de la buget pentru acoperirea cheltuielilor curente. Este vorba de aproximativ 40 de milioane de euro din care se vor acoperi cheltuielile curente cu salariile, buna functionare a agentiei, achizitionarea serverelor necesare stocarii datelor.

În afara de aceste sume în perioada 2014-2020 prin bugetul Ministerului Dezvoltarii vor mai fi alocate fonduri europene nerambursabile cifrate la 250 milioane euro pentru întocmirea cadastrului national.

Citeste mai departe pe romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie