Manualele scolare ar putea sa nu fie gata in timp util

 

La o saptamâna dupa ce anunta ca manualele scolare pentru elevii din clasele I si a II-a vor fi gata pâna la 15 septembrie, Ministerul Educatiei înregistreaza o noua întârziere cu licitatia. Rezultatele si câstigatorii nu au fost anuntati nici pâna în prezent, desi data-limita era 28 iulie.

manuale„M-am uitat pe o lista. Pentru manualele de clasa I, cred ca sunt aproximativ 10 ofertanti, iar pentru manualele de clasa a II-a cred ca am vazut sase-sapte ofertanti. Evident ca la 15 septembrie vom avea carti pentru clasa I si clasa a II-a. Si cu varianta electronica”, anunta ministrul Remus Pricopie în urma cu o saptamâna, vorbind despre mai multe piedici puse de editori. În calendarul asumat de Ministerul Educatiei, se preciza ca data de 28 iulie este cea finala pentru comunicarea rezultatelor licitatiei. La trei zile de la data-limita, ministerul nu a facut nici un anunt, iar Federatia Editorilor din România a avertizat ca timpul ramas va fi insuficient pentru tiparirea manualelor si expedierea acestora în teritoriu în timp util. Organizatia a contestat în mai multe rânduri, ultima oara în iunie la Curtea de Apel Bucuresti, atunci când a cerut reesalonarea graficului licitatiei în urma deciziei CNSC din 19 mai, ce prelungise termenul de prezentare a ofertelor cu 45 de zile. „Avertizam ca va ramâne timp insuficient pentru tiparirea manualelor si pentru expedierea acestora în teritoriu, lucru de care Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE) si conducerea ministerului nu par a fi preocupate, asa cum nu par a fi deranjate nici de preturile neobisnuit de mici cu care s-au prezentat la licitatie unii competitori”, a fost avertismentul transmis de FER.

Cer explicatii publice

Reprezentantii Federatiei Editorilor „solicita CNEE sa explice public cum va reusi sa mobilizeze în vacanta cadrele didactice spre a viziona ofertele de manuale si a transmite în timp util optiunea catre propriile scoli, cine si când va centraliza comenzile din teritoriu la inspectoratele scolare si la nivelul ministerului”. Conform calendarului, în perioada 18-22 august, va avea loc centralizarea, de catre inspectoratele scolare, a comenzilor si încheierea contractelor subsecvente de furnizare a manualelor scolare pentru clasele I si a II-a. „În acest context, pentru o deplina transparenta si pentru a evita suspiciunile de ajustare a unor comenzi «pe traseu», solicitam ca scolile sa transmita concomitent tirajul solicitat atât la ISJ, cât si pe coordonatele noastre de e-mail si fax, urmând ca noi sa transmitem rapid informatia la fiecare ofertant”, a mai transmis FER într-un comunicat. Alin Huiu, puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie