Cum a realizat Hidroelectrica profit in primele sase luni?

 

Hidroelectrica SA a realizat un profit istoric de 509 milioane lei în primele sase luni, cu 28 milioane lei mai mare decât în perioada similara a anului trecut, în conditiile unei scaderi a veniturilor, fapt ce a prilejuit multe critici potrivit carora, administratorul remus-borzajudiciar al societatii, Remus Borza, ar fi taiat masiv din bugetul de investitii pentru a obtine acest rezultat. Domnia sa a respins aceste acuzatii si ne-a declarat, într-un interviu, ca face suficiente investitii si lucrari de mentenanta, dar la un pret mult mai mic decât înainte de intrarea companiei în insolventa. Remus Borza sustine ca lucrarile la suprapret umflau bugetele de investitii înainte de 2012 si ca Hidroelectrica a fost capusata de aproape 500 de „baieti destepti”. Avocatul afirma ca de doi ani negociaza cu firme precum Hidroconstructia, Romelectro sau Energomontaj, diminuarea valorii lucrarilor la investitiile în curs si sustine ca se va ajunge la denuntarea contractelor daca nu se înteleg asupra noilor preturi. Domnul Borza ne-a mai spus ca lucrari supraevaluate au toti contractorii. Administratorul judiciar al Hidroelectrica ne-a mai detaliat în interviu cum a redus costurile pentru sporirea profitabilitatii companiei si ce planuri de eficientizare mai are în perioada urmatoare.

Reporter: Cum ati reusit sa sporiti profitul Hidroelectrica din primele sase luni, în conditiile scaderii veniturilor si achitarii mai multor credite luate de societate? Ati taiat sau nu bugetul de investitii?

Remus Borza: Am constatat cu oarecare amaraciune ca un rezultat financiar istoric al Hidroelectrica a fost comentat tendentios de persoane care nu au nimic de-a face cu acest domeniu.

Se spune ca profitul de 509 milioane lei realizat de companie în prima jumatate a acestui an si care a doborât recordul din perioada similara a anului trecut, a fost realizat pentru ca am diminuat fondurile alocate investitiilor.

Pentru a nu mai fi în eroare, le dezvalui acestor „specialisti” un principiu contabil elementar. Bugetul de investitii, ca este mare sau mic, nu are de-a face cu contul de profit si pierdere. Putea sa fie un buget de 400 milioane de euro si nu avea nicio reflectare în rezultatul financiar al Hidroelectrica. La fel puteam avea o alocare bugetara de 0 euro pe investitii ca nu se modifica structura contului de profit si pierdere al Hidroelectrica. Cheltuielile cu investitiile se capitalizeaza în bilantul companiei, pe masura realizarii acestora, urmând ca abia la punerea în functiune a acestora sa se amortizeze conform politicii contabile a firmei. Pâna atunci, aceste cheltuieli se înregistreaza în contul 231 – imobilizari corporale în curs de executie.

Eu nu am taiat bugetul de investitii si de mentenanta. Teza detractorilor mei cuprinde pe lânga o mare eroare si un mare neadevar. Si anume Hidroelectrica nu mai are investitii. În ultimii 3 ani de zile, în mod constant Hidroelectrica a avut o alocare bugetara pentru investitii în jur de 200 milioane euro anual. În România, sunt înregis¬trate peste 700.000 de firme. Îi las pe aceiasi „specialisti” sa numeasca 5 companii care în ultimii 3 ani de zile au avut atare bugete pentru investitii. Hidroelectrica ramâne indiscutabil cel mai mare investitor din România. Doar în ultimii 15 ani a finantat inves¬titii în retehnologizare si în punerea în functiune de noi capacitati hidro de peste 3 miliarde euro.

Veniturile Hidroelectrica au scazut în prima jumatate a anului cu 110 milioane lei fata de perioada similara a anului trecut pentru ca si pretul de tranzactionare a electricitatii a scazut fata de anul trecut.

Citeste nterviul integral pe bursa.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie