Cum au platit romanii in plus circa 15 milioane de euro la facturile de curent?

 

Abia dupa un an de la liberalizarea pietei, ANRE a decis sa modifice legislatia care sa permita o ieftinire a abonamentului platit în facturile de electricitate. Consumatorii români au platit astfel în plus circa 15 milioane de euro.

curentAbia la un an de zile de la debutul calendarului de liberalizare a pietei de energie electrica pentru consumatorii captivi, Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) a decis sa schimbe legislatia referitoare la modalitatea de calcul a abonamentului din factura de electricitate platit de milioane de gospodarii.

De la 1 iulie 2014, în facturile de electricitate ale consumatorilor care platesc energia pe baza tarifului de tip monom cu rezervare (abonament), adica majoritatea gospodariilor, apare o valoare mai mica a abonamentului. Astfel, acesta a scazut de la 0,17 lei (fara TVA) pe zi, la 0,12 lei pe zi. O veste buna pentru consumatori, chiar daca impactul final în facturi este destul de limitat: ieftinire de cinci bani pe zi, adica 1,5 lei pe luna, fara a lua în calcul TVA.

Cum se motiveaza aceasta scadere: „Începând cu 1 iulie 2014, datorita prevederilor legislative în vigoare, factura de energie electrica va include Componenta de Piata Concurentiala (CPC) în procent de 30%, tarif calculat în conditiile pietei concurentiale si un nou mod de calcul al valorii componentei de rezervare/abonament, daca aceasta se regaseste în tariful ales de dvs.”.

Cu alte cuvinte, de la 1 iulie, ANRE a decis reducerea acestui tarif de rezervare. Banii vor ramâne la consumatori si nu se vor mai duce la furnizorii de energie care alimenteaza populatia în regim reglementat: Enel, E.On, CEZ si Electrica.

Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, nu a putut fi contactat pentru a explica de ce s-a modificat abia acum legislatia.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie