Ce probleme are OTP Bank?

 

OTP Bank, care tocmai a cumparat Millennium Bank de la portughezii de la BCP, are un actionar care sta pe jar în Ungaria, asteptând implementarea unei decizii prin care trebuie sa restutuie sute de milioane de euro clientilor. În România, de asemenea, OTPOTP Bank se afla într-un litigiu pe clauze abuzive cu statul care ar putea duce la returnarea unor sume importante de banci catre clientii persoane fizice.

OTP Bank România a anuntat ieri ca a cumparat Millennium Bank, sucursala din România a portughezilor de la BCP, pentru 39 de milioane de euro. Prin aceasta tranzactie, mica banca OTP sare în topul bancilor de pe locul 17 pe 11.

Având în vedere achizitia recenta, prezinta cititorilor problemele legale cu care OTP se confrunta în Ungaria si România, generate de contractele de credit.

Justitia maghiara a luat la puricat contractele bancilor

Guvernul de la Budapesta nu este prea prietenos cu bancile, dar dincolo de sistemul de taxare ridicat, acesta nu a lovit atât de direct sistemul bancar, cum s-ar putea crede. A facut-o, în schimb, justitia. Bancile maghiare au fost lovite de valuri de procese, dupa ce în perioada de dinaintea crizei au dat foarte multe credite în valuta, îndeosebi în franci elvetieni. Dar nu moneda creditelor a fost marul discordiei, ci prevederile contractuale. Curtea de Justitie a Uniunii Europene s-a pronuntat recent într-o cauza trimisa din Ungaria asupra corectitudinii practicarii unei marje între cursul de vânzare si cel de cumparare al bancii la creditele în valuta. Curtea Suprema de la Budapesta, pe spatele deciziei CJUE, a decis ca bancile au procedat gresit atunci când au cerut clientilor sa plateasca ratele la un curs umflat. Asta pentru ca desi au acordat credite în forinti, la dobânzi de franci elvetieni, acestea au cerut ca plata ratelor sa se faca la cursul de vânzare al bancii pentru valuta respectiva, din care, spune instanta, a obtinut un câstig nejustificat. Rezultatul este acela ca ratele clientilor au fost umflate de-a lungul timpului cu procente semnificative, de 6-10%.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie