Rectificare bugetara. Ministerele Sanatatii, Apararii, Economiei, Educatiei, Transporturilor, Muncii, Culturii si Afacerilor Interne vor primi bani in plus. Taieri la Finante si Mediu
Ministerele Sanatatii, Apararii, Economiei, Educatiei, Transporturilor, Muncii, Culturii si Afacerilor Interne, inclusiv pentru Autoritatea Electorala Permanenta, vor primi bani în plus la rectificarea bugetara, iar fonduri vor fi taiate printre altele de la Ministerul Finantelor si cel al Mediului.
Astfel, Sanatatea va primi 489 milioane lei, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate – 166 milioane lei, Apararea – 400 milioane lei, Economia – 300 milioane lei, Educatia – 150 milioane lei, Transporturile – 356 milioane lei, Afacerile Interne si Autoritatea Electorala Permanenta – 192 milioane lei, Munca – 42 milioane lei, Cultura – 10 milioane lei.
Alte 600 milioane lei vor fi alocate pentru arieratele autoritatilor locale.
„Ministerul Apararii are prevazute fonduri pentru posibile cheltuieli în perioada urmatoare, acestea urmeaza sa fie angajate si, din acest motiv, le-am trecut în Fondul de rezerva si, pe masura ce sunt angajate, vor fi decontate. Am discutat cu ministrul Apararii în aceasta dimineata si, pâna la sfârsitul anului, intentionam ca aceasta crestere de cheltuieli pentru Aparare, într-o perioada sensibila, importanta, dificila pentru regiune, sa fie de 0,2% din PIB”, a declarat premierul Victor Ponta.
De la Ministerul Finantelor vor fi taiate 750 milioane lei de la capitolul privind actiuni generale, iar de la Ministerul Mediului vor fi taiate 25 milioane lei, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, precizînd ca acestea sunt „principalele” institutii de la care vor fi diminuate fonduri si ca asupra bugetului Presedintiei „nu se intervine”.
Veniturile estimate vor creste cu 1,07 miliarde lei, iar cheltuielile vor fi revizuite în crestere cu 1,34 miliarde lei, tinta de deficit bugetar urmând însa sa fie mentinuta la 2,2% din PIB.
„Cheltuielile pentru Aparare sunt deocamdata incluse în deficitul de 2,2 însa pâna la sfârsitul anului probabil ca se vor putea materializa si într-o crestere a deficitului cu aceasta suma, dar la acest moment acordul nostru cu partenerii internationali este mentinerea în aceasta tinta. Tratatul de Stabilitate si Crestere, care include si tinta de deficit la care România trebuie sa ajunga în 2015, de 1% structural, 1,4 pe ESA si 1,6-1,7 pe cash, prevede foarte clar ca anumite cheltuieli determinate de circumstante exceptionale nu sunt luate în calculul deficitului structural. Ramâne ca în perioada urmatoare Consiliul ministrilor de Finante din UE sa decida ce înseamna «circumstante exceptionale», pentru toate statele, si daca situatia din Ucraina si cheltuielile de aparare determinate de aceasta situatie se încadreaza în prevederile din Tratatul Fiscal, caz în care deficitul poate fi crescut”, a aratat Voinea.
În luna iunie, premierul Ponta anunta ca deficitul bugetar pentru acest an va fi majorat cu suma de 700 de milioane de lei, reprezentând cheltuieli pentru Ministerul Apararii, adaugând ca aceasta situatie a fost negociata de catre ministrul Bugetului, Liviu Voinea cu reprezentantii Comisiei Europene.
Ministrul Voinea a explicat ca rectificarea bugetara este una pozitiva deoarece au fost încasate venituri suplimentare din alte surse fata de estimari, precum 350 milioane lei din taxa claw-back si 700 milioane lei din vânzarea de certificate verzi.
El a sustinut totodata ca nu au fost taiate fonduri de la investitii.
Prima rectificare bugetara va fi aprobata de Guvern într-o sedinta speciala programata pentru vineri, iar a doua rectificare va fi efectuata spre sfârsitul lunii septembrie. mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!