Motivarea instantei privind decizia de liberare conditionata a fostului premier, Adrian Nastase

 

Adrian Nastase a avut un comportament foarte bun in timpul detentiei, a participat la activitati educative si a scris trei lucrari stiintifice, fiind recompensat de opt ori, arata magistratii de la Judecatoria Sectorului 4 in motivarea deciziei de liberare conditionata a fostului premier, potrivit Mediafax.

Adrian NastaseJudecatoria Sectorului 4 (JS4) a decis, in 23 iulie, ca fostul premier Adrian Nastase, condamnat la patru ani si sase luni de inchisoare in dosarele „Zambaccian” si „Trofeul calitatii”, poate fi eliberat conditionat, in urma executarii unei treimi din pedeapsa.

Decizia din 23 iulie nu este definitiva. In aceeasi zi, DNA a anuntat ca va contesta hotararea instantei.

Magistratii de la JS4 au analizat propunerea de liberare conditionata inaintata de comisia responsabila din Penitenciarul Jilava, potrivit careia Nastase „a avut un comportament foarte bun pe perioada detentiei, nefiind sanctionat disciplinar”.

„Astfel, potrivit caracterizarii atasate la dosar, petentul condamnat a participat in mod constant la activitatile de educatie si asistenta psihosociala desfasurate la nivelul sectiei de detinere, implicandu-se cu precadere in actiuni de instruire si influentare pozitiva a celorlalte persoane private de libertate. Totodata, urmare a participarii la activitatile de educatie a fost recompensat de opt ori, fara ca pe intreaga perioada de detentie sa fi fost sanctionat disciplinar. A publicat trei lucrari stiintifice (in decembrie 2012, mai 2014 si iunie 2014) pentru care s-au considerat 105 zile executate din durata pedepsei. Toate aceste aspecte ultim mentionate in referire la petentul condamnat formeaza instantei opinia ca pe parcursul detentiei comportamentul petentului condamnat a fost unul foarte bun, asa cum si unitatea de penitenciar a apreciat in caracterizarea inaintata la dosar”, se arata in motivarea deciziei instantei remisa Mediafax.

Instanta apreciaza ca „exista premisele ca timpul executat a fost suficient pentru reeducarea condamnatului si ca acesta, prin participarea activa la programele desfasurate in vederea pregatirii graduale pentru liberare, si-a format si consolidat o atitudine corecta fata de valorile sociale, fata de ordinea de drept si fata de regulile de convietuire sociala, scopul preventiv si educativ al pedepsei fiind atins, iar functiile de exemplaritate si eliminare temporara ale pedepsei fiind indeplinite, astfel incat in viitor sa se incadreze intr-o viata normala, parasind campul infractional”.

Judecatorul a aplicat legea penala mai favorabila, conform art. 5 din noul Cod penal, analizand conditiile impuse de lege pentru acordarea liberarii conditionate conform legislatiei anterioare, iar nu conform noilor reglementari penale intrate in vigoare la 1 februarie 2014.

Citeste articolul integral pe hotnews.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie