ELCEN in colaborare cu firma japoneza Marubeni Corporation vor construi o centrala pe gaze la Fantanele in judetul Mures

 

Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) si firma japoneza Marubeni Corporation au semnat un contract pentru înfiintarea unei societati mixte. Noua societate vizeaza constructia în comun a unei centrale pe gaze de circa 250 MW, în valoare de aproximativ 170 milioane de euro, pe amplasamentul de la Fântânele (judetul Mures).

Electrocentrale Bucuresti, ELCENSocietatea mixta, S.C. Fântânele Gas Power S.A., va fi detinuta în proportie de 90% de catre Marubeni Corporation, restul de 10% din actiuni revenind Electrocentrale Bucuresti. Compania creata va functiona ca producator independent de energie (IPP).

“Implementarea proiectului de la Fântânele, în colaborare cu Marubeni, este benefica nu numai pentru ELCEN, cât si pentru Sistemul Energetic National. Flexibilitatea si eficienta solutiei tehnice alese pune la dispozitia sistemului o sursa pentru echilibrare si capacitatea necesara ca rezerva la regenerabile. Asocierea know-how-ului japonez cu experienta româneasca în energetica reprezinta certitudinea implementarii cu succes a acestui proiect unic în România”, a declarat, într-un comunicat, Gabriel Ignat, directorul general al ELCEN.

“Fântânele este primul nostru proiect de investitie în infrastructura din România si suntem încântati pentru atingerea acestei etape de dezvoltare, ca parte a strategiei pe termen lung pentru o participare mai semnificativa în Europa Centrala si de Est. Marubeni Europower urmareste sa-si extinda prezenta în România, iar acest proiect pilot poate sa demonstreze stabilitatea, siguranta si functionalitatea unei piete de energie care tinde catre un sistem energetic independent. Vom face toate eforturile posibile pentru a finaliza cu succes acest proiect împreuna cu partenerii nostri si suntem încrezatori într-o colaborare apropiata cu toate autoritatile implicate în procesul de finantare specific regulilor si standardelor internationale”, a precizat Hiroshi Tachigami, presedintele Marubeni Europower.

Proiectul presupune realizarea unor unitati de productie de energie electrica alimentate cu gaze naturale, amplasate în incinta fostei Centrale Termoelectrice Fântânele, care este în prezent dezafectata. Noile unitati de productie vor fi echipate cu instalatii care sa asigure o eficienta ridicata a ciclului, functionare flexibila, pornire rapida (circa 10 minute) si care sa genereze emisii poluante reduse.

În ceea ce priveste finantarea, circa 30% din capital va fi aport în numerar al Marubeni la capitalul social al societatii mixte, restul urmând sa fie asigurat prin împrumut de la institutii de credit si/sau banci comerciale. ELCEN va contribui cu aport în natura, prin terenul necesar realizarii proiectului si cu accesul la utilitati.

Noua companie va fi înregistrata la Registrul Comertului pe parcursul lunii august 2014, urmând sa fie parcurse toate etapele necesare obtinerii închiderii financiare. Potrivit estimarilor actuale, constructia centralei va fi realizata în aproximativ 18 luni de la data închiderii financiare a proiectului. Intrarea în exploatare comerciala a noii centrale ar urma sa aiba loc în 2017. legalmagazin.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie