Transportul marfurilor. De ce documente ai nevoie?

 

Pentru o societate care întocmeste facturi electronice pentru livrarile intracomunitare de bunuri, marfa este însotita pe timpul transportului de CMR (scrisoare de trasura) în care sunt trecute toate detaliile livrarii – numarul si data facturii, greutate, transportatoriambalaje, informeaza fiscalitatea.ro. Având în vedere ca Ordinul 598 din 1999 prevede ca obligatorii documentele de însotire a marfii de tipul facturii sau avizului, vom vedea daca societatea e obligata si prin alte prevederi legislative la listarea facturii pentru a însoti marfa pe timpul transportului.

Bunurile pot circula fara factura, dar trebuie însotite de aviz. Avizul este singurul document financiar-contabil care trebuie completat în diverse situatii posibile în care nu trebuie emisa factura. Avizul de însotire a marfii este un document financiar-contabil reglementat prin doua acte normative în vigoare, ambele emise în baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata: O.M.E.F. nr. 2.226 din 27 decembrie 2006 privind utilizarea unor formulare financiar-contabile de catre persoanele prevazute la art. 1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, publicat în M.Of. nr. 1.056 din 30 decembrie 2006; O.M.E.F. nr. 3.512 din 27 noiembrie 2008 privind documentele financiar-contabile, publicat în M.Of. nr. 870 bis din 23 decembrie 2008.

Prin O.M.E.F. nr. 3.512/2008, avizul de însotire a marfii este recunoscut prin codul 14-3-6A si este încadrat drept formular cu regim special intern de tiparire si numerotare. Asa cum este reglementat, avizul este utilizat nu numai pentru însotirea marfurilor în cadrul unei operatiuni de vânzare, ci si pentru însotirea pe timpul transportului a diverselor categorii de bunuri expediate în diverse situatii. Astfel, conform celor doua ordine ale Ministerului Finantelor, avizul este utilizat, în functie de destinatia bunurilor expediate sau receptionate, drept: document de însotire a marfii pe timpul transportului; document care sta la baza întocmirii facturii; dispozitie de transfer al valorilor materiale de la o gestiune la alta, dispersate teritorial, ale aceleiasi unitati; document de primire în gestiune; document de descarcare din gestiune a bunurilor cedate cu titlu gratuit. În cazul în care marfa nu este însotita de aviz, atunci este obligatorie factura conform Ordinului 598/1999. Costin Nitu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie