Pensia de intretinere. Prevederi legale

 

Sunt destul de multe cazurile în practica instantelor civile în care persoane aflate în nevoie (minori prin reprezentantul legal, dar nu numai) apeleaza la judecator pentru ca acesta, printr-o hotarâre judecatoreasca, sa oblige pe debitorii obligatiei de întretinere sa îsi îndeplineasca obligatia respectiva pe care acestia nu au înteles sa o execute de buna voie.

pensii mariLegiuitorul a prevazut ca obligatia de întretinere exista numai între persoanele prevazute de lege, ea fiind datorata numai daca sunt întrunite conditiile cerute de lege.

Având în vedere cele mai sus aratate am gasit de cuviinta ca, în prezentul articol, sa prezentam câteva aspecte referitoare la obligatia (pensia) de întretinere.

Care sunt persoanele între care exista obligatia de întretinere?

Obligatia de întretinere exista între sot si sotie, rudele în linie dreapta, între frati si surori, precum si între celelalte persoane anume prevazute de lege; dispozitiile amintite privind obligatia de întretinere între rudele în linie dreapta, precum si între frati si surori sunt aplicabile si în cazul adoptiei. Dupa încetarea adoptiei, adoptatul poate cere întretinere numai de la rudele sale firesti sau, dupa caz, de la sotul sau.

De asemenea, nu trebuie uitat si faptul ca obligatia de întretinere exista între fostii soti, în conditiile prevazute de lege.

În cazul în care mai multe dintre persoanele prevazute anterior sunt obligate sa întretina aceeasi persoana, ele vor contribui la plata întretinerii, proportional cu mijloacele pe care le au.

Daca parintele are drept la întretinere de la mai multi copii, el poate, în caz de urgenta, sa porneasca actiunea numai împotriva unuia dintre ei, iar cel care a platit întretinerea se poate întoarce împotriva celorlalti obligati pentru partea fiecaruia.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie