Proprietarii de paduri au sesizat Avocatul Poporului cu privire la hotararea de guvern privind circulatia lemnului
Reprezentanti ai unor comune din Alba au reclamat, vineri, la Avocatul Poporului, HG privind circulatia masei lemnoase pentru ca i-ar impiedica pe proprietarii de paduri sa exploateze in regie proprie cei 20 m3/an la care au dreptul, ministrul Apelor si Padurilor Doina Pana aratand ca nu este cazul.
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, alaturi de Ecaterina Teodorescu, adjunct al Avocatului Poporului, Ecaterina Mirea si Ileana Frimu, consilieri, si Camelia Goleanu, expert in cadrul institutiei, s-a intalnit vineri cu primari si reprezentanti ai mai multor comune din judetul Alba, zona Muntilor Apuseni, potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului.
Acestia au criticat Hotararea de Guvern (HG) nr. 470/2014 privind circulatia masei lemnoase, precum si Ordinul nr. 596 din 26 iunie 2014 privind aprobarea Metodologiei de testare a implementarii Sistemului informational integrat de urmarire a materialelor lemnoase, sub aspectul incalcarii unor prevederi din Codul silvic (Legea nr. 46/2008) si din Legea nr. 33/1996 privind repunerea in unele drepturi economice a locuitorilor Muntilor Apuseni.
Potrivit Avocatului Poporului, art. 63 alin. (3) si (31) din Codul silvic consacra dreptul persoanelor fizice de a exploata in regie proprie un volum de maximum 20 m3/an din padurile pe care le au in proprietate, prevederi de care beneficiaza si persoanele fizice care au facilitatile prevazute de Legea nr. 33/1996 privind repunerea in unele drepturi economice a locuitorilor Muntilor Apuseni, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si membrii formelor de proprietate asociative prevazute de lege. Or, prin prevederile Hotararii de Guvern nr. 470/2014 se stabileste ca exploatarea si transportul masei lemnoase se poate realiza doar prin firme atestate. În aceste conditii, dar si motivat de faptul ca se instituie obligatia de transport a masei lemnoase “in vale” in vederea depozitarii, iar apoi a transportarii acesteia din nou “la deal”, unde sunt situate casele majoritatii celor avuti in vedere de actul normativ, pretul lemnului se dubleaza.
Citeste mai departe pe realitatea.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!